Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Jednoduchý a levný koláč plněný jogurtovým krémem

3,6
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 55 minut
čas vaření Vaření: 35 minut

Jednoduchý a levný koláč plněný jogurtovým krémem - postup přípravy

Jogurt, mouka, cukr, máslo a vajíčka. Jen těchto pět přísad je potřeba k tomu, abyste zvládli upéct dokonalý krémový dezert s tenkým těstem plným jogurtového krému, který už lepší být jednoduše nemůže. Představíme vám podrobný recept krok za krokem, který zvládne i naprostý začátečník, který vzal mísu a vařečku do ruky úplně poprvé.

Ingredience pro:
10 porcí

Těsto

Krém

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Vyklepněte dvě vajíčka a oddělte bílky od žloutků. Žloutky vložte do hluboké mísy, zasypejte je krystalovým cukrem, přidejte vanilkový cukr a elektrickým šlehačem či ručně vše vyšlehejte do husté homogenní směsi. Přilijte rozpuštěné máslo a pokračujte ve šlehání, dokud se s vaječnou směsí zcela nespojí a nevytvoří se světle bělavá hmota. Nakonec do mísy po částech prosejte hladkou mouku a začněte ji pomalu zapracovávat do hmoty. Když začne houstnout, vyměňte metlu za své vlastní ruce a pokračujte ve hnětení těsta ručně. Výsledkem by mělo být homogenní, drobivé, ale soudržné těsto, které rozdělte na dvě části. Každou z nich zformujte do tvaru koule, zabalte ji do přilnavé potravinářské fólie a vložte vychladit do lednice na 20 až 30 minut.

2. KROK

Zatímco se těsto chladí, připravte si jogurtovou náplň. Do hluboké mísy nalijte 400 gramů jogurtu a přidejte k němu 80 gramů cukru. Metlou obě přísady společně dobře vyšlehejte a přes jemné sítko k nim prosejte tři polévkové lžíce hladké mouky na zahuštění. Tu opět do směsi zapracujte metličkou a na chvilku odložte stranou.

3. KROK

Teď vezměte k ruce odložené bílky, které ve velké míse vyšlehejte elektrickým šlehačem do velmi pevného sněhu, který po vytažení metliček zanechává pevné špičky. Do bílkového sněhu pak zašlehejte po částech zahuštěnou jogurtovou směs a vytvořte jednolitou krémovou hmotu.

4. KROK

Z lednice vytáhněte odleželé těsto. Kulatou dortovou formu vyložte pečicím papírem a na dno vložte jednu těstovou kouli, kterou s pomocí prstů rozprostřete po celém dně a vytvořte upěchovaný korpus. Na korpus vlijte jogurtový krém, který rozetřete do rovnoměrné vrstvy a na povrchu uhlaďte do roviny. Druhou těstovou kouli rozbalte z fólie a přes hrubé struhadlo ji nastrouhejte na povrch celého koláče. Ten pak vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte po dobu 35 minut dozlatova. 

5. KROK

Video postup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů