Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Piškotová roláda s mandarinkami a šlehačkou

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 45 minut
čas vaření Vaření: 10 minut

Piškotová roláda s mandarinkami a šlehačkou - postup přípravy

Tato roláda se trochu podobá proslulé budapešťské roládě, připravuje se však z piškotového těsta a je mnohem jednodušší a velmi rychlá. O svůj osvědčený recept se s námi podělila paní Dagmar Kazdová.

Ingredience pro:
1 porce

Na těsto

Na krém

Na dohotovení

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Vyklepněte vajíčka a oddělte bílky od žloutků. Žloutky vyšlehejte s cukrem do bělavé a nadýchané pěny. Z bílků vyšlehejte pevný sníh, který střídavě s moukou zapracujte v několika fázích do žloutkové pěny.

2. KROK

Hotové těsto vlijte na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C péct asi 7 až 10 minut. Těsto musí po upečení zůstat světlé, aby nebylo přesušené. Korpus nechte zvolna vychladnout a poté z něj sloupněte pečicí papír.

3. KROK

Zatímco těsto chladne, vyšlehejte smetanu do pevné pěny spolu se ztužovačem. Část šlehačky odložte stranou na ozdobení rolády.

4. KROK

Konzervované mandarinky slijte a nechte je okapat. Pár kousků si nechte stranou na ozdobení rolády a zbytek nakrájejte na větší kousky, které stěrkou jemně vmíchejte do vyšlehané šlehačky.

5. KROK

Směs šlehačky a pokrájených mandarinek rozetřete po celé ploše upečeného a zchladlého korpusu a stočte jej s pomocí pečicího papíru do pevné rolády. Její povrch postříkejte čokoládovou polevou a nechte ji v lednici chvíli ztuhnout.

6. KROK

Odloženou šlehačkou naplňte zdobicí sáček, vytvořte na povrchu rolády zdobení a poklaďte jej odloženými mandarinkami, které proložte čokoládovými filigrány. Roládu vložte do lednice alespoň na 4 hodiny vychladit a ztuhnout, nakrájejte na porce a podávejte.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů