Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Jednoduchý a rychlý domácí jablkový koláč na plech

4,2
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 40 minut

Jednoduchý a rychlý domácí jablkový koláč na plech - postup přípravy

Někdy je rychlost a nenáročnost to, oč tu kráčí. Zejména pak v pečení. Třeba když nás honí mlsná nebo nás překvapila neočekávaná návštěva. Z těch samých důvodů je ale zapotřebí kvůli rychlosti nerezignovat na chuť a styl připravovaného dezertu. Naštěstí existuje dostatek snadných koláčů, které jsou hotové za pár minut, nepotřebujete k jejich výrobě nic zvláštního a přitom byste pro jejich chuť zabíjeli. Jedním z nich je jablkový koláč na plech, který se vám dnes chystáme představit.

Ingredience pro:
10 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Do hluboké mísy vložte na kousky pokrájené změklé máslo, vyklepněte k němu dvě vajíčka a přidejte padesát gramů cukru. Elektrickým šlehačem či mixérem vyšlehejte tyto suroviny do husté pěnivé konzistence.




Mléko nechte odstát, nebo ho trochu ohřejte, aby nebylo úplně studené z ledničky, a přilijte ho jednu deci do mísy s vaječnou směsí. Přisypejte vanilkový cukr a špetku soli a znovu důkladně prošlehejte do jednolité směsi.

Mouku prosejte přes sítko do oddělené misky, abyste se zbavili hrudek, a přidejte k ní dvě čajové lžičky prášku do pečiva. Obě sypké přísady důkladně promíchejte a pak je po malých částech přimíchejte do směsi. Zadělejte jemné a homogenní těsto.

Mezitím si připravte jablka. Dobře je umyjte a osušte. Oloupejte z nich slupku a vykrojte jadřinec a dužninu pokrájejte na kostky nebo ji nastrouhejte na hrubém struhadle. Pak je přidejte do mísy s těstem a dobře promíchejte.

Plech nebo pekáček vytřete máslem a vysypejte hrubou moukou, popřípadě jen vyložte pečicím papírem a vlijte do něj hotové těsto s jablky. Povrch koláče můžete před pečením ještě podle chuti zasypat hnědým krystalovým cukrem, který po upečení vytvoří zajímavou krustu.

Koláč pečte při teplotě 180 °C po dobu 35 až 40 minut.

Dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů