Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Jednoduchý recept, díky kterému vám slanina vydrží mnohem déle

Jednoduchý recept, díky kterému vám slanina vydrží mnohem déle - postup přípravy

Možná to znáte, v obchodě za vás mnohdy kupují pouze oči a pak doma ani nevíte, co s některým jídlem a jeho množstvím počnout. Týká se to především akciového masa a masných produktů, kterých většinou vezmete mnohem více, než je potřeba. Díky tomuto jednoduchému návodu si ale s vepřovým masem a slaninou nemusíte už vůbec dělat starosti. Stačí ho nechat hezky zakonzervovat a máte vystaráno. Potřebovat k tomu budete pouze několik přírodních surovin. Žádných zbytečných éček a chemických látek pro konzervaci se tedy nemusíte bát.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Veronika Macháčková

Nejdříve ze všeho si připravíme nálev, který je pro celý recept velmi důležitý. Nachystáme si tak na plotýnku větší hrnec, do kterého nalijeme vodu a necháme vařit. Přidáme sůl, bobkový list, černý pepř a jalovcové bobule. Za občasného míchání přivedeme celou směs k varu a necháme v tomto stavu přibližně 3-4 minuty. Poté sejmeme hrnec z plotny a necháme nálev vychladnout.




Dokud nám nálev vychladne nachystáme si maso. To nejdříve ze všeho pořádně omyjeme pod tekoucí vodou a poté nakrájíme na středně velké kusy, přibližně na velikost 4-5 cm. Rovněž česnek nakrájejte na tenké plátky. Když máte obě suroviny připravené, nasolte si každý kousek masa zvlášť. Poté budete potřebovat pouze větší skleněnou nádobu, s dobrým těsnění.


Do té budete totiž maso vrstvit spolu s česnekem. Na dno nádoby tedy naukládejte česnek, na který uložíte vrstvu masa nebo slaniny kůží směrem dolů. Každou vrstvu masa posypte česnekem až po vrch nádoby. Nakonec pouze nalijte studený nálev do misky tak, aby bylo maso zcela ponořené. Přidejte ještě bobkový list a koření z nálevu. Poté nádobu řádně uzavřete a nechte dva dny ležet na místě s pokojovou teplotou.

Poté celou nádobu vložte na další dva dny do lednice. Po 4 dnech ležení bude maso již dostatečně nasáklé nálevem, takže jej můžete vyndat z nádoby. Opatrně osušte pomocí papírové utěrky a jednotlivé kousky zabalte do alobalu a uložte do lednice nebo mrazáku. Pokaždý když dostanete chuť na rychlou svačinku stačí maso nebo slaninu pouze rozrazit a nakrájet. Upravit si je poté můžete podle svého gusta.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů