Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Nakládaná rajčata na zimu bez vaření nálevu a bez sterilizace

3,4
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 60 minut

Nakládaná rajčata na zimu bez vaření nálevu a bez sterilizace - postup přípravy

Zavařování zeleniny na zimu patří mezi klasické letní kratochvíle. Bohatá úroda rajčat a jiné zeleniny volá k jejich uchování na doby nouze. Při běžném postupu nakládání však hraje velkou roli solanka, která se často vaří spolu s octem, což obvykle promění celý byt v kysele páchnoucí saunu. Máme pro vás ale recept na nakládaná rajčata, který se obejde bez vařeného nálevu a dokonce i bez následného zavařování. Navíc, jestliže jste hrdým majitelem rychlovarné konvice, nemusíte ani zapínat kamna.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Oloupejte česnek a cibuli. Cibuli nakrájejte na kolečka. Mrkev oškrábejte a nakrájejte ji na kolečka nebo na dlouhé hranolky. Umyjte a osušte papriky, rozkrojte je a odstraňte stopky a jadřince i se zbytky semínek z dutiny. Sladkou papriku nakrájejte na proužky a pálivou nechte pohromadě, případně ji rozkrojte jen podélně na dvě poloviny.




(Sada ochucující zeleniny a koření může být v zásadě jakákoliv, inspirovat se můžete různými recepty na zavařování okurek či jiné zeleniny. Jedinou podmínkou je, že zelenina musí být důkladně umytá a bez jakýchkoliv vad či známek poškození či zkázných procesů.)

Připravte si umyté a sterilizované sklenice. Na jejich dno umístěte křenový list, pár stroužků česneku a kopr, případně jiné zelené bylinky.

Na zelené lůžko vyskládejte celá rajčata tak, aby mezi nimi zbývalo co nejméně místa. Pokud by rajčat pro zaplnění sklenice nebylo dost, můžete do sklenice vložit i pár malých okurek.

Mezery mezi rajčaty vyplňte připravenou mrkví, cibulí a paprikou.

Přidejte bobkový list a další koření a vše zalijte až po okraj sklenice vroucí vodou z rychlovarné konvice.

Bez prodlení sklenice zavíčkujte a nechte je asi na 15 minut chladnout, nejlépe v dostatečné vzdálenosti od sebe (budou tak chladnout rychleji).

Když vše zchladne dost na to, aby bylo možné se sklenicemi manipulovat, vylijte veškerou vodu ze sklenic pryč.

Poté bez prodlení přidejte do sklenice jednu lžíci cukru, půl lžíce soli a půl deci octa (počítáno na 1 litrové nádoby).

Pak rajčata znovu zalijte vroucí vodou z konvice a znovu uzavřete víčkem.

Nechte úplně vychladnout a uskladněte na temné a chladné místo.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů