Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Jemný čokoládový medovník s vlašskými oříšky

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 40 minut

Jemný čokoládový medovník s vlašskými oříšky - postup přípravy

Chystáte pro svého blízkého v rodině narozeninové překvapení? To pak nesmí chybět ani chutný dort! Inspirujte se tímto jednoduchým receptem, který potěší zejména milovníky čokolády a oříšků. Piškotový dort z kakaového těsta je zkrátka neodolatelný.

Ingredience pro:
10 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Horké mléko vlijte do mísy a rozmíchejte v něm krupicový cukr s kakaovým práškem. Až hmota trochu vychladne, zakomponujte do ní vejce a šlehejte po dobu tři až čtyř minut.




V další fázi přilijte i slunečnicový olej, přisypte prosátou polohrubou mouku, kypřící prášek do pečiva, nadrcené nebo namleté vlašské ořechy a promíchejte. Vypracovat byste měli hladké polotekuté těsto bez hrudek.

Nyní si k ruce vezměte koláčovou formu vystlanou pečícím papírem a vlijte do ní připravené kakaové těsto s vlašskými oříšky.

Dobře rozprostřete špachtlí a dejte péct do trouby na 35 až 40 minut při teplotě asi 180 °C. Stav upečení zkontrolujte pomocí párátka nebo rukojetí malé lžičky. Těsto se nesmí lepit na povrch.

Až se piškot upeče, vyjměte jej z trouby a nechte zchladnout.

Mezitím si připravte glazuru z hořké čokolády a másla. Směs lze rozpustit například ve vodní lázni nebo v menším rendlíku se silnějším dnem.

Nakonec povrch piškotového korpusu seřízněte, rozemelte na drobky a kompletujte.

Polevu nalijte na dort, posypte drobky z piškotového těsta a nechte zatuhnout.

Podávejte například s kopečkem šlehačky nebo s čerstvým ovocem.

Přejeme dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů