Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Nepečený banánový dort s čokoládovým těstem

4,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 120 minut

Nepečený banánový dort s čokoládovým těstem - postup přípravy

Ne vždy je třeba zapínat troubu. Řada originálních dortů může být i nepečených. Jako tento, kde jsou hlavní složkou banány. Kombinace originálního těsta a známého ovoce dokáže vytvořit skvělý chuťový profil.

Ingredience pro:
8 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Základem nepečeného banánového dortu je netradiční těsto. To vznikne smícháním rozdrcených sušenek, ke kterým se dále přidají mleté ořechy. Vznikne sypká kombinace, do které dále patří také změklé máslo, se kterým se vše důkladně promíchá.




Do těsta dále zamíří i další ingredience, jak v podobě moučkového cukru, tak v podobě pomerančového džusu. Opět přijde na řadu důkladné promíchání, díky čemuž dostane těsto požadovanou konzistenci.

Bez čokolády to nepůjde

Banánový dort obsahuje i trochu čokolády. Tu lze rozpustit velmi jednoduše. Stačí dát její kousky do misky a tu následně asi na 5 minut do mikrovlnné trouby. Rozteklá čokoláda se přidá do zhruba poloviny těsta, zatímco ta druhá se nechává v původním stavu.

Vytváření základu

Polovina těsta, konkrétně ta s čokoládou, může přijít do připravené dortové formy, nejlépe o průměru 22 centimetrů. Těsto zde vytvoří základ, proto je třeba ho důkladně dostat do stran a pořádně upěchovat.

Nyní banány

Na vytvořený základ těsta se pokládají banány. Celé, nekrájené, jeden vedle druhého. Před jejich použitím se každý banán ještě důkladně namočí do šťávy z citronu, která pomůže vylepšit jejich chuť.

Finalizace dortu

Když jsou banány na svém místě, přichází čas na druhou polovinu těsta. To se jednoduše nanese na banánovou vrstvu. Opět je třeba těsto důkladně rozetřít až do krajů a pokud možno zarovnat do roviny. Ve vrstvě tak, aby banány nebyly vůbec vidět.

Na závěr šlehačka

Už zbývá jenom poslední fáze, na kterou se použije smetana, která se vyšlehá na jemnou, ale tuhou šlehačku. Ta se následně nanese na horní část dortu a vyhladí se do roviny. Forma se může otevřít a dort může zamířit do lednice.

Aby dokonale vypadal, je třeba vzít si zbytek šlehačky, cukrářský sáček a začít se zdobením. Zde se fantazie meze nekladou. Tento krok udělá z nepečeného dortu dokonalé mistrovské dílo, které bude lákat už pohledem.

Video postup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů