Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Jemný koláč s jablkovým džemem

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Jemný koláč s jablkovým džemem - postup přípravy

Připomeňte si vůni svého dětství a upečte si báječný a voňavý koláč plněný jablečnou zavařeninou, na který budete vy i vaše děti ještě dlouho sladce vzpomínat. Jeho příprava je úžasně snadná i pro začátečníky a potěší mlsný jazýček i toho největšího labužníka.

Ingredience pro:
10 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Návod na přípravu:

Připravte si hlubší misku, nakrájejte změklé máslo na menší kostky a v míse ho s pomocí elektrického šlehače vyšlehejte do jemné pěny. Poté k ní přidejte sůl, moučkový a vanilkový cukr a všechny přísady znovu promíchejte.




Z jednoho vajíčka si oddělte žloutek a k němu přidejte ještě jedno celé vajíčko. Vidličkou či metlou je rozšlehejte a pak je postupně přimíchejte do směsi s rozšlehaným máslem.

Nakonec do misky se směsí přidejte také jedlou sodu a po částech přimíchejte odměřenou mouku. Uhněťte pak pevné a jednolité těsto. Když se přestane lepit na stěny misky i na vaše ruce, zakryjte misku přilnavou fólií a vložte do lednice chladit asi 30 minut.

Vychlazené těsto vyndejte z lednice a rozdělte ho na dvě stejně velké části. Jednu z nich si na chvilku odložte stranou a z druhé válečkem vyválejte placku o síle kolem jednoho centimetru.

Připravte si plech vyložený pečicím papírem a umístěte na ni opatrně těstovou placku. Nejsnáze to  uděláte tak, že ji namotáte na váleček, s jeho pomocí ji přenesete na plech a dejte péct do trouby vyhřáté na 200 °C asi na 12 až 15 minut. Totéž pak udělejte i s druhou polovinou těsta. Měli byste dostat dva měkké korpusy. Dejte pozor, aby při pečení příliš nevyschly, jinak by se při manipulaci rozpadly.

Ořízněte obě placky tak, aby měly stejnou velikost. Odříznuté kousky nevyhazujte, budete je potřebovat na dozdobení koláče.

Připravte si do misky jablečný džem a rozmíchejte ho tak, aby se dal dobře mazat. Jeden korpus položte na podnos a celý jeho vrch bohatě pokryjte jablkovým džemem. Na ten položte druhý korpus a znovu jej pomažte rozvařenými jablky. Vrchní část dortu dozdobte rozdrobenými kousky odříznutého těsta, nakrájejte na porce a podávejte.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů