Kakaový chlebíček se smetanovou polevou - postup přípravy
Recept podle paní Romany Važanské potěší všechny milovníky čokolády. Příprava je jednoduchá a umožní vám vytvořit pochoutku, ideální k odpolední kávě i snídani.
Těsto
Poleva
Nejprve připravte těsto. V míse vyšlehejte vaječné žloutky s cukrem. Jakmile vznikne hladká pěna, vešlehejte do směsi vodu.
Ve vedlejší míse vyšlehejte tuhý sníh z vaječných bílků a soli. Za stálého šlehání do něj vešlehejte cukr a následně žloutkovou směs.
Poznámka: Cukr přidávejte postupně, aby vznikla hladká směs a ingredience se lépe propojily.
Do směsi vmíchejte prosetou mouku smíchanou s kypřícím práškem do pečiva a kakaem.
Poznámka: Prosetí suchých ingrediencí je důležité, aby v těstu nevznikly hrudky.
Formu na pečení vyložte pečicím papírem, který potřete olejem a pokryjte připraveným těstem. Dezert pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 35 minut.
Poznámka: Doba pečení je závislá na výkonnosti vaší trouby. Zda je těsto upečené, poznáte tak, že do něj píchnete špejli. Pokud ji vytáhnete čistou, máte hotovo. V případě, že se na ní těsto uchytí, ještě chvíli pečte.
Zatímco se těsto peče, připravte polevu. Rendlík položte na sporák a na mírném ohni v něm smíchejte máslo, cukr a kakao. Jakmile se ingredience propojí, vmíchejte do nich zakysanou smetanu a vše vymíchejte dohladka. Celý proces potrvá 2–3 minuty.
Po upečení nechte korpus volně vychladnout a poté ho polijte připravenou polevou. Dezert vložte do lednice a nechte polevu ztuhnout.
Tip: Kakaový chlebíček servírujte nakrájený na kousky. Můžete k němu přidat trochu šlehačky a čerstvé ovoce, jako jsou například jahody, maliny nebo borůvky.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Více autorčiných receptů najdete na jejích FB stránkách Vaříme a pečeme s Romanou.
Facebook komentáře
Pro zobrazení, se přihlaste.