Kávové koule s rumem a ořechy - postup přípravy
O letošních Vánocích si můžete připravit klasické rumové kuličky trošku jinak. Vyzkoušejte rychlý recept paní Romany Važanské a upečte si kávové koule s rumem a ořechy.
Těsto na korpus
Do upečeného korpusu
Koule
Na obalení
Všechny suroviny na korpus smíchejte a vložte do menšího pekáče, který jste si předem vymazali tukem a vysypali moukou. Korpus pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 15 minut.
Tip: Jestli je těsto upečené, zjistíte tak, že do něj ponoříte špejli. Pokud se na špejli těsto přichytává, pečte dále. Pokud je špejle po vyjmutí z těsta čistá, máte hotovo.
Jakmile upečený korpus vychladne, vyjměte jej a rozdrobte ho do mísy. Následně do mísy vlijte vychladlou instantní kávu, přidejte rum a vypracujte těsto, které dejte bokem.
Nyní rozdrťte piškoty najemno a přelijte je rozpuštěným máslem. Do této směsi přidejte pomleté ořechy, sirup a rum a vytvořte těsto. Z těsta vytvořte kuličky, které dejte do lednice ztuhnout.
Tip: Chcete-li, můžete místo rumu použít vaječný koňak.
Po vyjmutí z lednice kuličky zabalte do připraveného těsta s kávou a obalte je pomletými ořechy. Opět nechte kuličky ztuhnout a podávejte je v papírových košíčcích, které dodají cukroví slavnostnější vzhled.
Tip: Kuličky můžete obalit také v čokoládě a kokosu, nechat je ztuhnout a poté je obalit těstem s kávou.
Více autorčiných receptů najdete na jejích FB stránkách Vaříme a pečeme s Romanou.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.