Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Třešňový dort se smetanovým krémem a čokoládou

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 145 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Třešňový dort se smetanovým krémem a čokoládou - postup přípravy

Pokud má někdo z vašich blízkých narozeniny, máte ideální šanci mu připravit překvapení v podobě dortu, na které jen tak nezapomene. Tento třešňový zachutná všem, pokud by vás ovšem třešně omrzely, jednoduše je nahraďte jakýmkoliv jiným ovocem.

Ingredience pro:
1 porce

Základ

Krém

Čokoládová poleva

Kuchařka
Kuchařka: Nela Maloňková
1. KROK

Třešně vypeckujte a poté je dejte na rozpálenou pánev, zasypejte je cukrem. Za stálého míchání je opékejte cca 15 minut na mírném ohni, aby zkaramelizovaly. Následně je odložte a nechejte je vychladnout. Sušenky dejte do mixéru a rozmixujte je nadrobno. Dejte je do větší mísy a zalijte je rozpuštěným máslem, poté základ důkladně promíchejte.

2. KROK

Nachystejte si kulatou formu na dort (průměr 22 cm) a vyložte ji pečicím papírem. Sušenky smíchané s máslem dejte na její dno a zarovnejte je. Dejte základ na pár minut do lednice. Do větší mísy dejte mascarpone, smetanu ke šlehání a obojí společně šlehejte, dokud směs nezačne tvořit kopečky. Poté do ní stěrkou přimíchejte karamelizované třešně. Hotový krém naneste na základ do formy a opět ho zarovnejte. Formu dejte znovu do lednice.

3. KROK

Do hrnce nalijte smetanu ke šlehání a ohřejte ji na sporáku. Poté do ní dejte na kousky nalámanou čokoládu a míchejte směs metličkou, dokud se čokoláda kompletně nerozpustí. Po vychladnutí nalijte čokoládovou polevu na vrch dortu a dejte ho alespoň na dvě hodiny do lednice zatuhnout. Hotový dort ozdobte čerstvými třešněmi a můžete ho podávat, dobrou chuť!

4. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů