Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Kávový koláč s vlašskými ořechy

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 60 minut

Kávový koláč s vlašskými ořechy - postup přípravy

Máte-li chuť na jednoduchý a zároveň výborný moučník, pak není nic snazšího než si upéct tento kávový koláč s oříšky. Nejenže báječně voní, ale zároveň i skvěle chutná, a tak dokonale doplní jakékoliv vaše odpolední posezení nad hrnkem horké kávy.

Ingredience pro:
6 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Návod na přípravu:

Dvě lžičky instantní kávy zalijte 250 ml horké vody a promíchejte. Horkou kávu nalijte do mísy, přidejte k ní cukr, med a sůl, všechny přísady nechte v kávě dobře rozpustit za stálého míchání a nechte vychladnout.




Vlašské ořechy vložte do mixéru a nasekejte je na jemno. Vysypte ořechy do mísy, přidejte k nim sušené ovoce a jednu lžíci mouky a promíchejte. Díky tomu, že bude ovoce obalené moukou, nebude mít tendenci během pečení v těstě klesat dolů.

Když ochucená káva zchladne na pokojovou teplotu, přidejte do ní jedlou sodu. Za stálého míchání pak po malých dávkách přisypávejte mouku. Nakonec přidáme směs ořechů a rozinek a těsto dobře prošleháme ručně metlou nebo elektrickým šlehačem. Během procesu bude těsto díky sodě mírně pěnit. V průběhu míchání přidávejte do těsta mouku, dokud nezískáte husté těsto. To pak nechte zhruba 20 až 30 minut odpočívat při pokojové teplotě.

Dejte si předehřát troubu na 180 stupňů a kulatou dortovou formu vyložte pečicím papírem, případně vymažte tukem a vysypejte hrubou moukou nebo strouhankou. Dejte péct asi na 1 hodinu a pak těsto otestujte zapíchnutou špejlí, zda už je správně propečené.

Vytáhněte hotový dort z trouby, nechejte ho vychladnout, vyklopte z formy a podávejte posypaný moučkovým cukrem.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů