Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Kefírový koláč s ořechy a povidly

3,6
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Kefírový koláč s ořechy a povidly - postup přípravy

Vláčné kefírové těsto je tak nadýchané a vzdušné, že se zdá, jako kdyby bylo vytvořeno z tisíců maličkatých kudrlinek! Takový je skvělý ruský kudrnatý koláč, který se ve své domovině nazývá Kudryash a v anglickém prostředí na něho narazíte pod názvem „Curly Cake“. Je neskutečně jemný a spolu s ořechy vytváří dokonalou a nezaměnitelnou kombinaci. A nejenom to, namísto klasických vlašských ořechů, které zmiňujeme v receptu, můžete stejně snadno použít třeba mandle, arašídy, kešu či jiné oblíbené ořechy, nebo dokonce semínka. Každý z nich bude originál a každý bude stát za to.

Ingredience pro:
8 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Do hluboké mísy si vyklepněte dvě vajíčka, přidejte k nim cukr a půl lžičky soli a obojí metlou nebo elektrickým šlehačem důkladně vyšlehejte, dokud nedosáhnete světlé, pěnivé konzistence. Když máte vyšleháno, přilijte k vajíčkům kefír a rostlinný olej a opět chvilku mixujte.




Vedle v misce si smíchejte hladkou mouku s práškem do pečiva a vzájemně promíchejte, aby se prášek do pečiva s moukou dobře propojil. Tuto směs pak po částech vmíchejte do vajíčkové směsi s kefírem.

Zapékací misku vytřete olejem, případně vyložte pečicím papírem a vlijte do ní těsto, které s pomocí špachtle rovnoměrně uhlaďte do roviny.


Zapněte si troubu, aby se předehřála, na 180 stupňů Celsia. Vlašské ořechy vložte do utěrky a roztlučte je paličkou, případně je vložte do kuchyňského robota a rozsekejte je na hrubou drť (jen pozor, abyste je nemixovali příliš intenzivně a dlouho, abyste namísto sekaných ořechů nezískali ořechové máslo, které je sice skvělé, ale v tomto receptu jej nevyužijeme). Sekanými ořechy posypejte celý povrch koláče a vložte ho do trouby péct zhruba na 30 minut.

Po dopečení kefírový koláč opatrně vyklopte z formy na talíř a nechejte vychladnout. Na závěr povrch dortu podle chuti přelijte povidly nebo džemem, případně také tekutým medem.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů