Kohout na paprice s těstovinami - postup přípravy
Kohout na paprice je oblíbeným tradičním pokrmem s bohatou krémovou omáčkou. Připravte pro své blízké snadný recept paní Ivany Reisingerové, vhodný i na oslavy.
Základ
Jíška
Příloha
Kohouta očistěte a naporcujte. Skelet s křídly vložte do hrnce, zalijte ho studenou vodou, kterou přiveďte k varu – potrvá to přibližně 5 minut. Jakmile se voda začne vařit, přidejte bobkový list, nové koření, celý černý pepř a sůl.
Poznámka: Vývar vařte na mírném ohni přibližně 1 hodinu.
Stehna, která vám zbyla, rozdělte v kloubu na polovinu a prsa nechte v celku. V jiném hrnci rozpusťte sádlo, na kterém osolené maso smažte, ze všech stran, přibližně 8 minut. Maso z hrnce vyndejte a na výpeku smažte nadrobno nakrájenou cibuli 3–4 minuty, dozlatova.
Cibuli zaprašte paprikou, kterou smažte maximálně 1 minutu, aby nezhořkla. Do hrnce vraťte osmažené maso, které zalijte vývarem i s kořením a maso duste 2–6 hodin, doměkka.
Poznámka: Doba pečení je závislá na stáří kohouta.
Jakmile maso změkne, vyjměte ho z hrnce i s kořením a omáčku zahustěte jíškou. Pokrm vařte dalších 20 minut. Omáčku přeceďte a vmíchejte do ní smetanu pro zjemnění. Je-li to potřeba, ještě ji dosolte.
Tip: Jíšku připravíte jednoduše. V rendlíku rozpusťte máslo, které zasypte moukou a směs smažte 2–5 minut, podle intenzity tepla. Je-li jíška příliš tekutá, přisypte trochu mouky.
Kohouta na paprice podávejte společně s připravenou omáčkou a těstovinami. Každou porci můžete ozdobit nasekanou petrželkou.
Tip: Místo těstovin můžete použít jinou přílohu, jako je rýže nebo houskový knedlík.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.