Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Králík na smetaně s bramborovým knedlíkem

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 95 minut

Králík na smetaně s bramborovým knedlíkem - postup přípravy

Pokud přemýšlíte nad tím, co byste mohli své rodině podávat k obědu, připravte králíka na smetaně podle receptu paní Ivany Reisingerové. Maso je křehké a omáčka úžasně jemná.

Ingredience pro:
3 porce
+ -

Základ

Jíška

Bramborový knedlík

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

V hrnci rozpusťte sádlo a smažte na něm králičí stehna, z každé strany přibližně 2 minuty. Jakmile se maso zatáhne, vyndejte jej a odložte bokem. 

2. KROK

Do stejného hrnce vložte na kostky pokrájené oloupané mrkve, petržel, celer a vše smažte přibližně 3–4 minuty. Následně do hrnce přidejte hořčici, citronovou šťávu, cukr, bobkové listy, nové koření, pepř a tymián. 

3. KROK

Ingredience zamíchejte a smažte přibližně 3 minuty. Poté do hrnce vraťte králičí stehna a zalijte je vodou tak, aby byla ponořená. Obsah hrnce osolte a vše vařte pod pokličkou na mírném plameni 40–45 minut, do změknutí masa. 

4. KROK

Po této době stehna vyndejte a vložte je do vymazaného pekáče. Maso pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C po dobu 15 minut, dozlatova. 

5. KROK

Zatímco se maso peče, připravte si ve vedlejším rendlíku sádlovou jíšku. Sádlo rozpusťte, vmíchejte do něj mouku a směs vlijte do vývaru se zeleninou. Vařte minimálně dalších 20 minut. 

Poznámka: Mouku je nutné provařit, aby byl pokrm lépe stravitelný. 

6. KROK

Zeleninovou směs propasírujte přes cedník do čistého hrnce, do omáčky vmíchejte smetanu, vše povařte ještě 1 minutu a připravte si knedlík. 

Tip: Chcete-li ušetřit čas, připravte si těsto na knedlík předem a vařte jej během přípravy omáčky a masa.

7. KROK

V míse smíchejte předem uvařené, vychladlé, oloupané a nastrouhané brambory s vejcem, solí, moukou a krupicí. Uhněťte těsto, z kterého vytvořte kuličky o velikosti golfového míčku. 

8. KROK

Knedlíky vložte do vroucí osolené vody, a jakmile vyplavou, vařte je přibližně dalších 15–20 minut. 

Tip: První uvařený knedlík rozkrojte a zjistěte, zda je hotový. Pokud by byl uvnitř syrový, ostatní knedlíky vařte o něco déle.

9. KROK

Upečené králičí maso podávejte společně se smetanovou omáčkou a bramborovými knedlíky. 

Tip: Kdo chce, může si k porci přidat ještě lžíci zakysané smetany, která dodá pokrmu svěžest.

10. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů