Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Koláč s hruškovým krémem

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 35 minut
čas vaření Vaření: 25 minut

Koláč s hruškovým krémem - postup přípravy

Pečené i nepečené dorty mají obojí svá specifika. Obojí je skvělé, každé však jiným způsobem. Co by se ale stalo, kdybychom zkombinovali to nejlepší z nepečených dortů na lahodném a jemném pečeném korpusu? Třeba lahodný ovocný pudinkový krém, šlehačkovou pěnu a delikátní sušenky? Jeden takový zajímavý recept vám dnes přinášíme. Uznáváme, že na první pohled je to možná trochu divočina, zato ale neskutečně lahodná!

Ingredience pro:
8 porcí

Základ

Hruškový krém

Šlehačková pěna

Dozdobení

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Návod na přípravu:



Rozklepněte vajíčka a oddělte bílky od žloutků. Bílky vyšlehejte s cukrem do pěny a jeden po druhém k nim přimíchejte žloutky. Hladkou mouku nasypejte do misky zvlášť, přidejte k ní prášek do pečiva a kakao a dobře promíchejte.




Tuto směs pak postupně přimíchejte k vaječné hmotě a vymíchejte jemné těsto. To nalijte do obdélníkového plechu vyloženého pečicím papírem a dejte péct do trouby předehřáté na 170 stupňů Celsia po dobu asi 25 minut.

Po dopečení korpus nechte úplně vychladnout a pak ho podélně překrojte ostrým nožem, případně nití, na dva tenké pláty. Pokud si těsto upečete den předem, bude se vám krájet snáze a nebude mít tendenci tolik se při krájení rozpadat.


Hrušky omyjte pod tekoucí vodou, osušte, oloupejte a nakrájejte na velké kostky. Vsypte hrušky do hrnce a nechte je chvíli zahřát na kamnech. Pudinkový prášek rozpusťte ve 250 mililitrech studené vody a přilijte ho do hrnce s hruškami. Za stálého míchání vařte, dokud se hrušky v pudinkové vodě nerozvaří a nevytvoří hustou hmotu. Tu pak odstavte z kamen a nechte trochu zchladnout.

Hruškovým pudinkem pak rovnoměrně namažte jeden plát upečeného korpusu a zakryjte druhým plátem. Vyšlehejte šlehačku do tuhé pěny a přidejte k ní želatinu, kterou jste předtím rozpustili ve vodě podle návodu. Šlehačkovou hmotou poté potřete druhé patro dortu.

Nakonec vezměte sušenky Jaffa a rozložte je po celé ploše na šlehačkovou vrstvu. Takto připravený koláč vložte do ledničky na 24 hodin, aby ztuhl. Pak už stačí jen naporcovat a servírovat.

Dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů