Křehké makronky s krémem ze slaného karamelu - postup přípravy
Překvapte svou rodinu tímto luxusním dezertem a upečte jim velmi populární makronky, které se doslova rozplývají na jazyku. Stejně jako paní Sojková je můžete je naplnit máslovým krémem ze slaného karamelu, avšak dokonale budou chutnat také s ganache i domácí marmeládou.
Na mandlovou pastu
Na bílkovou hmotu
Krém slaný karamel
Den předem oddělte bílky od žloutků a vložte je do lednice. Následující den je s dostatečným předstihem z lednice vyjměte a pracujte s nimi, až budou mít pokojovou teplotu.
Mandlovu mouku i cukr pečlivě prosejte přes jemné sítko, pokud i sítu zůstanou malé kousky, rozbijte je lžící. Poté mouku a cukr smíchejte.
Do směsi přilijte bílky a vše pečlivě promíchejte. Vzniklou mandlovou pastu můžete obarvit do požadovaného odstínu, avšak používejte jen gelové barvy.
Do mísy kuchyňského robotu vlijte bílky a nechte je pomalu šlehat. Mezitím nalijte vodu do hrnce, vsypte do něj cukr a směs přiveďte k varu.
Jakmile bude mít sirup 118 °C, stáhněte ho z ohně a velmi pomalu do začnete po stěně přilévat do bílků. Směs šlehejte, dokud sníh nebude pevný, hladký, lesklý a vychladlý.
Polovinu sněhu přendejte do mandlové pasty a velmi pečlivě ho vmíchejte, poté do směsi přidejte zbytek sněhu a stejným postupem ho vmíchejte.
Směs přendejte do zdobícího sáčku s kulatou špičkou a těsto rovně nastříkejte na plech vyložený pečicí podložkou. Ideálně zvolte teflonovou, pod kterou si dejte šablonu.
S plechem opatrně bouchněte 3krát o pracovní desku, z těsta tak odstraníte přebytečné bublinky. Makronky vložte do trouby s programem na horní a spodní ohřev na teplotu 60 °C a sušte je přibližně 10 minut.
Pokud už makronky nelepí, zvyšte teplotu na 140 °C a pečte je dalších 16 minut na horní a spodní ohřev. Poté je vyjměte z trouby a nechte je zcela vychladnout.
Jakmile jsou makronky zcela vychladlé, teprve poté je začněte sundávat z plechu. Mezitím na pánev nasypte cukr a na mírném plameni ho nechte rozpustit.
Jakmile se cukr zcela rozpustí, vlijte do něj ohřátou smetanu. Směs pečlivě promíchejte a provařte ji přibližně 1 minutu.
Směs poté odstavte a nechte ji lehce vychladnout. Poté do ní vmíchejte sůl. Jakmile dosáhne slaný karamel teplotu pod 40 °C, začněte do něj postupně zašlehávat změklé máslo.
Krém ze slaného karamelu přendejte do cukrářského sáčku s ozdobnou špičkou. Poté na makronky nastříkejte krém a přiklopte je druhou makronkou.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.