Linecký koláč s třešňovou náplní - postup přípravy
Pokud nevíte, co si dát k odpolední kávě, připravte si linecký koláč s třešňovou náplní, který se hodí i na slavnosti. Užijte si jeho křehkost a sladkokyselou chuť.
Těsto
Náplň
Na potření a posypání
Ve větší míse smíchejte klasický i vanilkový cukr s vejcem, vaječným žloutkem, solí a mlékem. V samostatné míse poté smíchejte prosetou mouku s kypřicím práškem do pečiva.
Do suché směsi zapracujte změklé máslo, a jakmile se ingredience propojí, přidejte vaječnou směs. Z ingrediencí vytvořte těsto, které zabalte do potravinové fólie a vložte na 30 minut do lednice.
Mezitím připravte náplň. V rendlíku smíchejte třešně s cukrem, kukuřičným škrobem a směs vařte 2–3 minuty.
Tip: Chcete-li, můžete do třešní přidat vanilku nebo skořici.
Náplň přelijte do mísy, zakryjte ji fólií a vložte do lednice. Mezitím z vychlazeného těsta odkrojte jeho třetinu, kterou odložte bokem.
Z větší části těsta vyválejte plát o tloušťce 0,5 cm, kterým vyložte formu na pečení.
Poznámka: Pokud těsto přesahuje přes okraj formy, ořízněte ho.
Do formy nalijte třešňovou náplň, kterou pokryjte pruhy, vytvořené z menší části těsta tak, aby vytvořily mřížku.
Tip: Inspirovat se můžete postupem níže ve videu.
Těsto potřete vaječným bílkem, posypte cukrem a linecký koláč s třešňovou náplní pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 40 minut.
Tip: Pochoutku servírujte nakrájenou, až po vychladnutí. Bude lépe stravitelná.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Yuliya Small