Křehký dort s jablky

Další 3 fotografie
Další 3 fotografie
ČAS PŘÍPRAVY
15 minut
ČAS VAŘENÍ
45 minut
NÁROČNOST
Snadná

Křehký dort s jablky - postup přípravy

Zákusky s jablečnou náplní jsou neuvěřitelně oblíbenou stálicí. Vařená jablka neodolatelně zesládnou a nenechají chladným žádného milovníka dobrého jídla. Ve spojení s křehkým těstem, na jehož výrobu nebudete potřebovat máslo, mléko ani vejce je pak geniální dobrotou i pro všechny vegetariány i vegany.

Nejprve si připravte náplň koláče ze strouhaných jablek.




Jablka umyjte a oloupejte. Překrojte je napůl a odstraňte semeník se stonkem. Nastrouhejte jablka na hrubém struhadle a vložte je do hlubší pánve. Přidejte i padesát gramů cukru a promíchejte.

Pánev postavte na kamna a na mírném ohni vařte zhruba 10 minut za stálého míchání, dokud se neodpaří všechna šťáva, kterou pustily jablka. Vypněte teplo a nechte náplň vychladnout.

Nyní si připravte těsto.

Do hluboké mísy nasypejte polohrubou mouku, přisypte prášek na pečení a vanilku nebo vanilkový cukr. Všechny suché přísady dobře promíchejte, aby se spojily.

Do oddělené mísy nalijte převařenou a zchladlou vodu, do ní přidejte špetku soli a cukr a nakonec ještě půl malé skleničky rostlinného oleje. Za stálého míchání postupně přisypávejte směs suchých přísad a ručně nebo elektrickým hnětačem zadělejte těsto. Na konci by mělo mít měkkou, pevnou a nelepivou konzistenci.

Těsto vyklopte na lehce pomoučněnou pracovní plochu a rozdělte ho na dvě stejně velké části. Vezměte jednu z nich a vyválejte z ní velkou pravoúhlou placku, která se vejde na váš pečicí plech, a ideálně o tloušťce zhruba 3 milimetry. Placku vyrovnejte na plech vyložený pečicím papírem přemístěte připravenou těstovou placku a na její povrch rozložte celou jablečnou náplň. Přitom dodržte okraje velké zhruba půl centimetru po celém obvodu těsta.

Na závěr vyválejte stejně velkou pravoúhlou placku i z druhé části těsta a zakryjte s ní výplň koláče na plechu. Volné okraje zamačkejte, abyste těsto udrželi pohromadě. Po celé ploše horní placky pak vidličkou rovnoměrně propíchejte těsto. To je proto, aby při pečení mohla z jablek odcházet uvolněná vodní pára.

Rozehřejte troubu na teplotu 180 stupňů Celsia a dejte koláč péct zhruba na 30 až 35 minut. Když je koláč dopečený, vyjměte ho z trouby a nechte ho vychladnout. Před podáváním ozdobte povrch koláče moučkovým cukrem.

Dobrou chuť.

Galerie

Další 3 fotografie
Další 3 fotografie
Co si myslíte o receptu?
5/5 (81%) 499 hlasů
Nahlásit chybu
105 lidí právě čte
Zobrazit další recepty
Chci dostávat tajné recepty na e-mail zdarma

Cukroví

Polévky

Pomazánky

Předkrmy

Přílohy

Saláty

- iBILLBOARD_asyn_code_site_27073_section_1.txt - iBILLBOARD_asyn_code_site_27073_section_1.txt