Krtkův dort na plechu - postup přípravy
Oblíbený krtkův dort plný banánů lze udělat různými způsoby, i velmi jednoduše na plechu. Recept na něj nám poskytla paní Dagmar Kazdová.
Na těsto
Na náplň
Mouku smíchejte s práškem do pečiva a kakaem. Oddělte bílky a žloutky, z bílků se špetkou soli vyšlehejte tuhý sníh. Do misky dejte žloutky, cukr, olej a vyšlehejte do pěny. Přidejte směs s moukou, mléko a promíchejte. Nakonec zlehka vmíchejte sníh.
Těsto nalijte na vyšší vymazaný a moukou vysypaný plech o rozměrech asi 36×28 centimetrů, případně vyložený pečicím papírem. Dejte ho péct do předehřáté trouby na 180 °C, dokud není těsto hotové, což ozkoušejte špejlí.
Z mléka, 4 lžic cukru a pudinkového prášku uvařte hustý pudink a nechte ho vychladnout. Tvaroh, vanilkový cukr a zakysanou smetanu vymíchejte do hladkého krému. Postupně do něj zašlehejte pudink, poté vmíchejte ušlehanou šlehačku, nahrubo nastrouhanou čokoládu a nakonec podle chuti doslaďte.
Do vychladlého korpusu vydlabejte asi 1 centimetr hlubokou prohlubeň, nechte zhruba centimetrový okraj. Do ní naskládejte podélně rozpůlené banány, mezery mezi nimi vyplňte krémem a zbylý krém rovnoměrně rozetřete. Vydlabanou část korpusu najemno rozdrobte, posypejte jím vršek krému a zlehka ho do něj vtlačte. Nechte dort několik hodin ztuhnout v lednici.