Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Strouhaný pomerančový koláč s citronem

4,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 60 minut
čas vaření Vaření: 35 minut

Strouhaný pomerančový koláč s citronem - postup přípravy

Ať už chystáte rodinnou oslavu, nebo jen chcete upéct sladkou tečku po obědě, pomerančový strouhaný koláč nikdy nezklame. Je velmi snadný, krásný na pohled a chutná báječně.

Ingredience pro:
1 porce
+ -

Těsto

Náplň

Kuchařka
Kuchařka: Veronika Macháčková
1. KROK

Připravte si středně velkou mísu, ve které smíchejte prosátou mouku společně s kypřicím práškem do pečiv. Poté přidejte olej, moučkový cukr a zakysanou smetanu nebo bílý jogurt. Na závěr dodejte změklé máslo a celou směs tak dlouho hněťte rukama, dokud nevznikne hladké a pevné těsto.

2. KROK

To poté rozdělte na dvě části, tj. 1 třetina těsta a 2 třetiny těsta. Větší část poté vezměte a dejte do vymazané a vysypané formy, v níž ji rovnoměrně rozprostřete po dně a po stranách formy. Takto vytvarované těsto dejte na zhruba 30 minut do lednice.

3. KROK

Na náplň nejdříve nastrouhejte kůru z citronu a pomeranče a poté z tohoto ovoce oloupejte bílou část slupky. Ovoce je také důležité před samotným loupáním pečlivě omýt, nebo nejlépe, mít jej v BIO kvalitě. Jakmile je ovoce oloupané, odstraňte z něj semínka a poté jej nakrájejte na kousky.

4. KROK

Poté je dejte do mixéru a rozmixujte. Přidejte cukr, škrob a celou směs vlijte do kastrůlku, který postavte na sporák. Směs za stálého míchání přiveďte k varu a vařte do té doby, dokud z ní nevznikne hustá ovocná želatina. Tu nakonec sejměte ze sporáku a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.

5. KROK

Vyjměte těsto z lednice a rovnoměrně ovocnou směs rozprostřete do formy. Zbylou třetinu těsta nastrouhejte na náplň. Takto připravenou formu poté vložte do trouby rozehřáté na 180 stupňů a pečte koláč zhruba 35 minut.

6. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

7. KROK

Videopostup krok za krokem

8. KROK

Zdroj receptu: What to Сook

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů