Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Kynuté buchty plněné švestkami

1,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 80 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Kynuté buchty plněné švestkami - postup přípravy

Kynuté buchty jako od babičky plněné švestkami nebo jakýmkoliv jiným ovocem se budou líbit všem. Díky zakysané smetaně, která se přidává do těsta, jsou báječně vláčné a nadýchané.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Do misky nalijte vlažné mléko a rozpusťte v něm kvasnice, 1 lžičku cukru a trochu mouky a nechte 5 minut v teple stát, aby se kvasinky aktivovaly.

Mezitím do mísy prosejte hladkou mouku a smíchejte ji s práškem do pečiva. Přilijte aktivovaný kvásek, přidejte dvě vejce a vanilkový cukr, zakysanou smetanu či kefír a ostrouhejte kůru z poloviny citrónu, z něhož také vymačkejte šťávu. Nakonec přidejte na drobné kousky nakrájené máslo a špetku soli a uhněťte soudržné a nelepivé těsto.

Vypracované těsto vyklopte na pomoučněný vál a ještě chvíli pokračujte v hnětení, dokud nezíská pružnou texturu. Poté jej vložte do misky, zakryjte jej kusem přilnavé fólie a čistou utěrkou a nechte ho 40 minut kynout.

2. KROK

Vykynuté těsto vyklopte zpátky na pracovní plochu posypanou moukou, prsty jej rozprostřete do kulaté placky a válečkem ho vyválejte do tenkého, asi 5 mm silného obdélníku. Rádlem či kráječem na pizzu jej rozkrájejte na 20 malých čtverečků (4 řady po 5 čtvercích), do jejichž středu položte vypeckované švestky. Spojte protilehlé rohy, dobře je zamačkejte a vytvarujte kulatý balíček.

3. KROK

Buchty rozložte vedle sebe do plechu či kulaté formy vyložené pečicím papírem, povrch každé buchty potřete rozšlehaným vajíčkem a dejte je péct do trouby předehřáté na teplotu 180 °C po dobu kolem 30 minut, odkud na povrchu krásně nezezlátnou.

4. KROK

Po dopečení povrch horkých buchet potřete rozpuštěným máslem, aby krásně zvláčněly, a nakonec je posypejte přes jemné sítko moučkovým cukrem. Nyní už stačí počkat, až buchty vychladnou, a můžete je podávat s šálkem dobrého čaje nebo kávy.

5. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů