Kynuté sýrové bochánky - postup přípravy
K vínu nebo pivu se skvěle hodí domácí kynuté sýrové bochánky. Jejich výroba sice vyžaduje trochu více času, ale není nikterak složitá a výsledek bude stát za to.
Na těsto
V zadělávací míse smíchejte vlažné mléko, cukr a sušené droždí a přidejte dvě lžíce mouky. Mísu přikryjte a nechte asi 10 minut vzejít kvásek. Poté do něho přidejte 50 gramů rozpuštěného másla, lžičku soli, čtyři lžíce kysané smetany a jeden žloutek. Zamíchejte a postupně přidávejte prosátou mouku a míchejte. Těsto nakonec zpracujte na vále rukama, dokud nebude krásně vláčné, můžete si samozřejmě pomoci i robotem. Poté ho dejte zpět do mísy vymazané trochou oleje, přikryjte a nechtě 30 minut kynout na teplém místě.
Během kynutí si na hrubém struhadle nastrouhejte sýr. Na vál nasypte trochu kukuřičného škrobu. Vyklopte sem těsto a mírně škrobem poprašte i těsto. Poté ho vyválejte do tvaru obdélníku. Těsto by mělo být asi půl centimetru silné. Vršek potřete 50 g másla a rovnoměrně posypejte polovinou sýru. Ten válečkem zaválejte do těsta.
Levou delší stranu obdélníku v jedno třetině přeložte dovnitř a vršek poprašte škrobem. Pak na přeloženou část přeložte pravou stanu a vršek opět posypejte škrobem. Poté přeložte ve třetině vrchní část a pak spodní část a opět zaprašte škrobem. Takto složené těsto nechte přikryté 30 minut kynout. Následně jej opět rozválejte, naneste zbytek másla a sýru a postup překládání zopakujte a nechte těsto kynout dalších 30 minut.
Z vykynutého těsta rozválejte silnější placku a vykrajovátkem z něho vykrájejte bochánky. Ty dejte na plech vyložený pečícím papírem. Rozšlehejte jeden žloutek se lžící zakysané smetany a potřete jím vršek vašich výtvorů. Rozehřejte troubu na 190 °C a pečte 20 minut. Po vychladnutí servírujte.