Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Výborné pečivo z řeckého těsta filo

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Výborné pečivo z řeckého těsta filo - postup přípravy

Člověk čas od času dostane chuť na sladké. A čím chutnější a zároveň rychlejší recept je právě po ruce, tím lépe se to snáší. My jsme objevili recept na nejspíš nejrychlejší pečivo vůbec. Připravuje se z plátků řeckého listového těsta filo, případně z obyčejného listového těsta a zalévá se ochucenou žloutkovo-mléčnou polevou, která se zapeče ve výtečnou sladkou krustu. Hotový je v cukuletu a určitě si na něm pochutnáte.

Ingredience pro:
6 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Návod na přípravu:

Mléko nalijte do kastrůlku, přidejte do něj oloupanou citronovou slupku a jednu tyčinku skořicové kůry. Položte kastrol na kamna a zahřívejte až k varu. Když směs začne bublat, zastavte oheň a nechte mléko zase vychladnout.




Ve vodní lázni na kamnech (anebo prostě v mikrovlnné troubě) rozpusťte máslo.

Připravte si kulatou zapékací misku o průměru kolem 22 centimetrů a dejte rozehřát troubu na 170 stupňů Celsia.

List těsta položte na pracovní plochu a velkoryse jej pomažte po celém povrchu roztaveným máslem. Stejným způsobem postupujte u zbylých těstových plátů. Těsto pak zmuchlejte do podlouhlých pruhů a vyskládejte je po obvodu zapékací misky počínaje středem. Tak vytvoříte velkou těstovou růžici. Její povrch pomažte zbylým máslem a dejte péct do rozehřáté trouby na 10 až 12 minut.

Do misky nalijte mléko, rozklepněte k němu tři vajíčka a podle chuti doslaďte cukrem. Pomocí elektrického šlehače pak ingredience vyšlehejte do jednolité konzistence.

Po deseti minutách zapékání vyjměte dezert z trouby, zalijte ho rovnoměrně mléčnou směsí a vraťte ho zpátky do trouby dopéct na dalších 20 minut. Když těsto krásně zezlátne a směs mléka a vajíček ztuhne a vytvoří zlatavou krustičku, pečení je u konce.

Jemné pečivo můžete rozporcovat a před podáváním posypejte moučkovým cukrem.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů