Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí klobásky

3,6
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 60 minut
čas vaření Vaření: 180 minut

Domácí klobásky - postup přípravy

Domácí klobásky jsou mnohem zdravější než ty kupované. Proto se vyplatí připravit si vlastní. My vám nyní přinášíme jednoduchý a přeci skvělý recept na excelentní uzeninu, která osloví každého strávníka. Chce to jen jedno, vlastnit funkční udírnu. Klobásky ovšem můžete i upéct v troubě.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Vepřové a hovězí maso pokrájejte na menší kusy a dvakrát po sobě ho namelte do velké mísy. Pak ho dejte do lednice chladit  (musí mít cca 4 až 12 °C). Mezitím si namíchejte koření v misce. Vložte mletý kmín, papriku, zázvor, pepř, sůl, cukr, muškátový oříšek, sušené mléko, lisovaný česnek a vše přelijte studeným pivem. Marinádu vlijte do vychlazeného mletého masa a dobře promíchejte. Směs následně přikryjte potravinovou fólií a dejte do lednice alespoň na jeden den.




Až bude maso značně uleželé, vyjměte ho z lednice a plňte jím vepřová střívka. Velikost klobás si zvolte dle vlastního uvážení.

Hotové polotovary dejte do udírny na dvě hodiny a uďte při teplotě 50 °C, po hodině zvyšte teplotu o 10 °C.

Celkový čas uzení se odhaduje na 7 až 10 hodin. Každou hodinu opět přidávejte 10 °C, než dosáhnete 80 °C.

Po vyuzení sušte domácí uzeninu jeden celý den zavěšenou na háčcích.

Pokud budete klobásky dělat v troubě, zachovejte teplotu v počátku kolem 80 až 85 °C. Pečte cca 3 hodiny. Podávejte s oblíbeným pečivem a studenými ochucovacími omáčkami.

Dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů