Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Kynutý závin s ořechovou náplní

4,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 130 minut
čas vaření Vaření: 60 minut

Kynutý závin s ořechovou náplní - postup přípravy

Závin z kynutého těsta oceníte zejména po dobrém nedělním obědě k šálku kávy. Připravit si nyní můžete variaci s lahodnou ořechovou náplní. Tohle sladké pečivo zmizí z plechu bleskovou rychlostí! Tak moc je dobré.

Ingredience pro:
10 porcí

Těsto

Náplň

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Začněte přípravou těsta. Ve velké míse si nejprve promíchejte teplé mléko (cca 200 ml) spolu s prosátou hladkou moukou (cca 100 g). Až směs zchladne, přidejte do ní kašičku, kterou jste vytvořili z čerstvého droždí a lžičky cukru. Suroviny pečlivě promíchejte a nechte vše nakynout po dobu 15 minut.




Dále přidejte strouhanou citronovou a pomerančovou kůru, zbylé množství cukru, vanilkový cukr, zbylou mouku, sůl, rum, vaječné žloutky, slunečnicový olej a rozpuštěné máslo. Ve výsledku byste měli vypracovat vláčné homogenní těsto.

To přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě asi 30 až 60 minut.

V další fázi si předehřejte troubu na cca 180 °C a pusťte se do tvoření ořechové náplně a kompletace kynutých závinů. V středně velké míse si vyšlehejte vaječné bílky do tuhého sněhu. Postupně do směsi přidávejte moučkový cukr a na závěr vsypte vlašské oříšky a vlijte rum nebo brandy.

Nyní vyjměte nakynuté těsto na pomoučený vál a rozdělte jej na cca 2 kusy. Z každého pak vyválejte plát vysoký asi 2 až 3 cm. Ten pomažte ořechovou náplní po celé ploše a důkladně zarolujte do závinu.

Oba polotovary závinů nechte v plechu s pečícím papírem vykynout asi 10 až 20 minut. Nakonec povrch těsta pomažte rozšlehaným vaječným žloutkem s trochou mléka a dejte péct do trouby na 50 až 60 minut.

Prvních 30 minut neotevírejte dvířka spotřebiče. Pak snižte teplotu a dopékejte pečivo pozvolna.

Upečené záviny z kynutého těsta, které jste naplnili ořechovou náplní, vyjměte z trouby a nechte zcela zchladnout na sporáku. Dle libosti je můžete posypat na povrchu moučkovým cukrem. Moučník podávejte pokrájený na stejně široké plátky třeba s šálkem oblíbené kávy, s ovocným i bylinkovým čajem anebo s horkým kakaem. Hodit se bude k dezertu i kopeček šlehačky anebo domácí ovocná zavařenina z lesního ovoce. Přejeme vám dobré chutnání.

Pokud vás nezaujala variace kynutých závinů s ořechovou náplní, můžete si připravit jinou. K plnění těsta se bude hodit například i mletý mák s moučkovým cukrem a švestkovými povidly, slazený měkký tvaroh se strouhanou citronovou kůrou a žloutkem anebo třeba  čerstvá strouhaná jablíčka se spařenými rozinkami, mletou skořicí a kokosem. Možností se tedy naskýtá požehnaně a je jen na vás, čím potěšíte své chuťové buňky.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů