Makové mini záviny z kynutého těsta - postup přípravy
Užijte si úžasnou chuť voňavé a nadýchané sladkosti, která je vhodná jako dezert, ale i sladká snídaně. Vláčné makové mini záviny vás nadchnou snadnou přípravou.
Makové mini záviny z kynutého těsta jsou malým kouskem poctivé domácí cukrařiny, který provoní celý byt. Jemné, nadýchané těsto se snoubí s bohatou makovou náplní, která je lehce nasládlá, voňavá a krásně vláčná díky horkému mléku. Tyhle mini záviny jsou ideální volbou na víkendové pečení – jsou sice trošku pracnější než obyčejná bábovka, ale výsledek rozhodně stojí za to. Díky své velikosti se hodí na oslavy, posezení s přáteli, ale i jen tak ke kávě, kdy má člověk chuť na něco sladkého a tradičního. Jsou malé, ale chuťově neuvěřitelně výrazné – přesně takové, že u jednoho kousku rozhodně nezůstaneš.
Těsto
Náplň
Na potření a posypání
Vlažné mléko smíchejte s droždím, solí, cukrem, 2 vařečkami mouky, a jakmile se droždí rozpustí, směs zakryjte a nechte 5–10 minut kynout na teplém místě.
Do vykynutého kvásku vmíchejte olej s rozpuštěným máslem, vejci a zbytkem mouky.
Tip: Aby se v těstu nevytvořily hrudky, mouku prosejte a přidejte ji nadvakrát. Díky tomu se ingredience snadněji propojí.
Těsto vložte do mísy, zakryjte ho a nechte ho kynout 60–90 minut. Mezitím připravte náplň. Mletý mák smíchejte s vanilkovým i moučkovým cukrem. Do směsi vmíchejte horké mléko, v několika dávkách a pokračujte s přípravou těsta.
Vykynuté těsto rozdělte na dvě části a z každé z nich vyválejte plát o tloušťce 0,4 cm. První plát potřete polovinou náplně, rozkrojte ho na dvě poloviny, které zarolujte a nakrájejte na kousky o délce 5–6 cm.
Postup opakujte také u zbytku ingrediencí, makové mini záviny vyskládejte na plech, pokrytý pečicím papírem, zakryjte je a nechte kynout posledních 10 minut.
Pochoutku potřete rozšlehaným vejcem a pečte ji v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 25 minut. Po vychladnutí záviny s mákem servírujte posypané moučkovým cukrem.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Aurora Recepti

