Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Sněhobílý koláč

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 60 minut
čas vaření Vaření: 15 minut

Sněhobílý koláč - postup přípravy

Máte v oblibě pečení skvostných moučníků? Potom si určitě vyhrajete i s následujícím zákuskem. Příprava sněhobílého koláče sice nějaký čas potrvá, výsledek ale stojí za to. Zajímavostí je, že do těsta se používá amoniak-hydrogenuhličitan. Ten značně urychluje kynutí.

Ingredience pro:
10 porcí

Těsto

Krém

Poleva

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Jako první si připravte těsto na korpusy. V míse si vyšlehejte do pěny měkké máslo spolu s krupicovým cukrem, špetkou soli a vejci. Poté přilijte mléko, vsypte prosátou hladkou mouku, amoniak-hydrogenuhličitan a vypracujte ze všech surovin hladké a nelepivé těsto. To přikryjte utěrkou a nechte odpočívat asi dvacet minut při pokojové teplotě.




Odpočaté těsto pak rozdělte na čtyři stejně velké kousky a ty rozválejte postupně v pláty na pomoučeném vále. Dále vyválená těsta ořízněte nožem do obdélníků a vkládejte postupně na velký plech s pečícím papírem.

Pečte v předehřáté troubě asi 8 až 10 minut při teplotě 180 °C.

Než se korpusy upečou, pusťte se do přípravy krémové náplně. K ruce si vezměte středně velký hrnec a v něm si vyšlehejte vaječné žloutky spolu s kukuřičným škrobem a krupicovým cukrem. Posléze směs přelijte mlékem, promíchejte a dejte na mírnější plamen provařit do zhoustnutí. U toho nezapomeňte krém pravidelně míchat vařečkou nebo metličkou. Hotový pudink odstavte z plotny, a ještě horký propojte s kousky másla, moučkovým cukrem a citronovou šťávou. Nakonec nechte zcela vychladnout.

Nyní máte upečené a zchladlé korpusy, hotový krém, a tak zbývá připravit jen polevu. Ta je vesměs velmi jednoduchá. Ve vodní lázni si rozpustíte mléčnou čokoládu a promícháte ji se smetanou ke šlehání. V jiné misce si pak roztavíte i čokoládu mléčnou. Dále začněte se sestavováním sněhobílého koláče.

První korpus pomažte třetinou krémové náplně, přiklopte druhým plátem, opět namažte krém, totéž se třetím a dezert zakončete čtvrtým plátem. A na závěr pomažte koláč bílou polevou a dozdobte ji pomocí mléčné čokolády. K tomu lze použít třeba špejli.

Až budete mít koláč zkompletovaný, dejte ho do lednice chladit a tuhnout alespoň na 24 hodin. Poté jej vyjměte a nakrájejte na stejně velké kostky. Moučník podávejte například s šálkem kvalitní kávy anebo s čajem. Přejeme vám dobrou chuť.

Pokud vás nezaujala výše uvedená náplň do koláče, můžete si ji de libosti samozřejmě upravit. Buď přidáte do krému kakaový prášek, strouhaný kokos, nebo mleté vlašské oříšky. Možné je rovněž připravit krém z jakéhokoliv oblíbeného pudinku (např. karamelový, čokoládový, jahodový) a na závěr do pudinkové hmoty zašlehat měkké máslo, dostatek moučkového cukru a mascarpone. Variací se tedy naskýtá nepřeberné množství. Dezert ovšem bude skvostný i s obyčejnou vyšlehanou smetanu a čerstvým ovocem typu borůvky, banány, jahody, maliny nebo meruňky. Polevu pak lze připravit i z kvalitní vysoce procentní hořké čokolády.

Pokud zrovna neoplýváte cukrářským talentem, nemusíte věšet hlavu. Moderní doba poskytuje poměrně velký komfort v tomto ohledu. Nechcete těsto na korpusy připravovat sami? Pak ho můžete koupit v obchodě již hotové (např. kynuté nebo listové). I s krémy je to obdobné. Na trhu jsou k dostání práškové směsi, do kterých pouze zakomponujete šleháním mléko či smetanu a je hotovo. Je to snadné a výsledek stejně tak skvělý.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů