Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Nadýchaný medový dort

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 60 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Nadýchaný medový dort - postup přípravy

Zatímco ještě před pár lety se recept na medovníky střežil jako oko v hlavě, nebyl by to internet, aby se nedopátral řešení. A proto už si teď mohou svůj vlastní medový dortík dopřát všichni, kteří po něm zatouží a nemusejí se tak spoléhat na komerční produkty z obchodů. Protože ale je výroba tradičního medovníku poněkud komplikovaná a zdlouhavá, vznikla celá řada různě kvalitních zjednodušujících receptů. My jsme pro vás dohledali jeden z těch povedených.

Ingredience pro:
10 porcí

Těsto

Krém

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Do hlubší, ale menší misky vyklepněte dvě vajíčka, přidejte dvě polévkové lžíce medu a hrnek cukru. Poměr cukru a medu si můžete podle chuti upravit, počítejte však s tím, že med sladí méně než cukr, a proto je potřeba jeho množství případně upravit, pakliže byste chtěli cukr vynechat. Vajíčka s medem a cukrem vyšlehejte metličkou do hladké pěny.




Misku pak postavte nad hrnec s trochou vody, abyste vytvořili parní lázeň. Med s vajíčky jemně zahřejte, musíte ale vytvořit jen takovou teplotu, aby se vám při ní vajíčka ve směsi nesrazila. Pak přidejte ještě máslo, nechte ho rozpustit a promíchejte. Pak směs odstavte, přidejte do ní dvě lžičky jedlé sody a promíchejte. Hmota by měla začít pěnit.

Nakonec po částech přimíchejte mouku a uhněťte nelepivé těsto. To rozdělte na osm stejných dílů a na lehce pomoučněném válu rozválejte na tenké placky, které postupně vložíme upéct do trouby na 180 °C dozlatova. Po dopečení pláty položte na sebe a okraje nožem zakrojte do roviny. Odřezky pak rozdrťte na drobky, které nakonec použijete na dozdobení dortu.

Pak připravte krém. Do misky rozklepněte dvě vajíčka, přidejte k nim cukr a rozšlehejte. Pak přidejte mléko, máslo a tři lžíce hladké mouky, opět položte na parní lázeň a za stálého míchání zahřívejte do zhoustnutí. Pak elektrickým šlehačem vyšlehejte směs do načechrané konzistence.

Nyní sestavte dort. Každý plát těsta namažte krémem a navrstvěte je na sebe. Vrh i bočnice dortu potřete zbytkem krému a posypejte je odřezky rozdrcenými na jemné drobky. Pak vložte dort chladit na 2 až 3 hodiny do lednice a podávejte s čajem nebo kávou.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů