Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Mandlové řezy s krémem a jahodami

5,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 25 minut
čas vaření Vaření: 48 minut

Mandlové řezy s krémem a jahodami - postup přípravy

Mandlové řezy s jahodami jsou skvělou volbou pro slavnosti i všední mlsání. Skvěle kombinují nadýchané těsto s jemnou a osvěžující chutí čerstvého ovoce.

Ingredience pro:
1 kus
+ -

Těsto

Náplň

Lesklá poleva

Krém

Zdobení

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Začněte s přípravou těsta. Mouku smíchejte s nastrouhaným máslem, solí a moučkovým cukrem. Přidejte vejce a vzniklé těsto, zabalené do potravinové fólie, nechte odpočívat 30 minut v lednici.

2. KROK

Těsto vyválejte na obdélníkový plát o tloušťce 0,4 cm a vložte ho do formy na pečení. Pokud těsto přesahuje přes okraje formy, odřízněte je.

Tip: Nemáte-li formu s nepřilnavým povrchem, vymažte ji trochou másla. 

3. KROK

Těsto propíchejte vidličkou a vložte ho na 15 minut do mrazáku. Mezitím připravte náplň. Změklé máslo smíchejte s cukrem a vanilkovým extraktem.

Tip: Vanilkový extrakt můžete nahradit 10 g vanilkového cukru.

4. KROK

Přidejte mandlovou mouku s vejcem, solí a vymíchejte směs, kterou potřete vychlazené těsto. Formu následně vložte do trouby předehřáté na 180 °C a poté okamžitě snižte teplotu na 160 °C. 

5. KROK

Dezert pečte 35 minut v horní části trouby a poté 10 minut v nejnižší části trouby. 

Poznámka: Umístění dezertu v troubě je důležité. Horní vrstvy jsou totiž vhodné pro rychlé pečení, zatímco spodní část trouby pro pomalé pečení. 

6. KROK

Upečený dezert vyjměte, nechte ho volně chladnout a připravte lesklou polevu. Želatinu v prášku smíchejte s 30 ml vody a nechte ji 5 minut bobtnat. V rendlíku smíchejte cukr se zbytkem vody, citronovou šťávou a směs přiveďte k varu. 

7. KROK

Asi za 3 minuty směs sejměte z tepla, vmíchejte do ní želatinu a tekutinu vlijte do nádoby s rozprašovačem, který vám usnadní její aplikaci na dezert. Nyní připravte krém.   

8. KROK

Tip: Pokud vám nějaká lesklá poleva zbyde, uchovávejte ji v lednici pro další použití, kde vám vydrží 1–1,5 měsíce. Můžete ji použít ke zdobení jiných dezertů.

9. KROK

Ve větší míse vyšlehejte sýr Philadelphia do hladka. Přidejte moučkový cukr, a jakmile se ingredience propojí, vešlehejte do nich studenou smetanu, v několika dávkách. 

10. KROK

Vzniklým krémem naplňte cukrářský sáček s ozdobnou hlavicí a naneste ho na upečený základ dezertu. Poté omyjte jahody, zbavte je zelených částí, nakrájejte je na plátky a krém jimi ozdobte. 

11. KROK

Jahody postříkejte připravenou lesklou polevou a mandlové řezy vložte na 15 minut do lednice. Poté ovoce znovu postříkejte a dezert servírujte nakrájený na kousky. 

Tip: Po nakrájení můžete každou porci ozdobit ještě několika lístky máty.

12. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

13. KROK

Videopostup krok za krokem

14. KROK

Zdroj receptu: Oksana Levi

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů