Mandlové řezy s krémem a jahodami - postup přípravy
Mandlové řezy s jahodami jsou skvělou volbou pro slavnosti i všední mlsání. Skvěle kombinují nadýchané těsto s jemnou a osvěžující chutí čerstvého ovoce.
Těsto
Náplň
Lesklá poleva
Krém
Zdobení
Začněte s přípravou těsta. Mouku smíchejte s nastrouhaným máslem, solí a moučkovým cukrem. Přidejte vejce a vzniklé těsto, zabalené do potravinové fólie, nechte odpočívat 30 minut v lednici.
Těsto vyválejte na obdélníkový plát o tloušťce 0,4 cm a vložte ho do formy na pečení. Pokud těsto přesahuje přes okraje formy, odřízněte je.
Tip: Nemáte-li formu s nepřilnavým povrchem, vymažte ji trochou másla.
Těsto propíchejte vidličkou a vložte ho na 15 minut do mrazáku. Mezitím připravte náplň. Změklé máslo smíchejte s cukrem a vanilkovým extraktem.
Tip: Vanilkový extrakt můžete nahradit 10 g vanilkového cukru.
Přidejte mandlovou mouku s vejcem, solí a vymíchejte směs, kterou potřete vychlazené těsto. Formu následně vložte do trouby předehřáté na 180 °C a poté okamžitě snižte teplotu na 160 °C.
Dezert pečte 35 minut v horní části trouby a poté 10 minut v nejnižší části trouby.
Poznámka: Umístění dezertu v troubě je důležité. Horní vrstvy jsou totiž vhodné pro rychlé pečení, zatímco spodní část trouby pro pomalé pečení.
Upečený dezert vyjměte, nechte ho volně chladnout a připravte lesklou polevu. Želatinu v prášku smíchejte s 30 ml vody a nechte ji 5 minut bobtnat. V rendlíku smíchejte cukr se zbytkem vody, citronovou šťávou a směs přiveďte k varu.
Asi za 3 minuty směs sejměte z tepla, vmíchejte do ní želatinu a tekutinu vlijte do nádoby s rozprašovačem, který vám usnadní její aplikaci na dezert. Nyní připravte krém.
Tip: Pokud vám nějaká lesklá poleva zbyde, uchovávejte ji v lednici pro další použití, kde vám vydrží 1–1,5 měsíce. Můžete ji použít ke zdobení jiných dezertů.
Ve větší míse vyšlehejte sýr Philadelphia do hladka. Přidejte moučkový cukr, a jakmile se ingredience propojí, vešlehejte do nich studenou smetanu, v několika dávkách.
Vzniklým krémem naplňte cukrářský sáček s ozdobnou hlavicí a naneste ho na upečený základ dezertu. Poté omyjte jahody, zbavte je zelených částí, nakrájejte je na plátky a krém jimi ozdobte.
Jahody postříkejte připravenou lesklou polevou a mandlové řezy vložte na 15 minut do lednice. Poté ovoce znovu postříkejte a dezert servírujte nakrájený na kousky.
Tip: Po nakrájení můžete každou porci ozdobit ještě několika lístky máty.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Oksana Levi