Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Rychlé listové těsto se sušeným droždím

4,2
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 180 minut

Rychlé listové těsto se sušeným droždím - postup přípravy

S oblibou pečete nejrůznější koláče, záviny a štrúdly? Pak určitě přivítáte domácí listové těsto, které je připravené ze sušeného droždí. Jeho nadýchanou a jemnou konzistenci si rozhodně zamilujete a produkty ze supermarketu nebudou mít šanci.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kvásek

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Začněte přípravou kvásku. V misce si rozmíchejte ve vlažné vodě krupicový cukr se sušeným droždím do homogenní kašičky. Poté vše překryjte potravinovou fólií a nechte nakynout asi deset minut při pokojové teplotě.




V další fázi si k ruce vezměte větší mísu a v ní promíchejte hladkou mouku spolu se solí a zbylým cukrem. Také do směsi přidejte rozšlehané vejce, mléko, vzešlý kvásek a na malé kousky nakrájené máslo.

Ve výsledku byste měli vypracovat hladké a homogenní těsto vláčné konzistence.

Hotové těsto příliš nehněťte, nebylo by totiž po upečení tak nadýchané. Hmotu tedy následně zabalte do potravinové fólie a dejte chladit do lednice na dvě hodiny. Po uplynutí této doby těsto vyjměte, rozbalte z fólie a na pomoučeném vále několikrát vyválejte a překládejte na půl. Tak se vytvoří lístkování. Nakonec použijte dle potřeby k pečení chutných moučníků.

Pokud nevíte, co z domácího listového těsta upéct, můžete se nyní inspirovat. Skvělé z něj budou například záviny. K plnění použijte například mletý mák s cukrem a švestkovými povidly. Hodit se ovšem budou i strouhaná jablíčka se skořicí a rozinkami máčenými v rumu.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů