Medové perníčky s džemem - postup přípravy
Tento recept od tety paní Renaty Adámkové dokazuje, že perníčky vůbec nemusejí být cukroví složité a náročné na přípravu. Mimoto nepotřebují ani dlouhý čas na rozležení, měkké jsou hned na druhý den po upečení.
Ingredience
Vejce smíchejte s cukrem, medem, máslem a jedlou sodou v misce, kterou postavte nad vodní lázeň a vše vyšlehejte do pěny. Výslednou směs následně odstavte z tepla, vložte ji do hrnce s ledovou vodou a za stálého míchání ji zchlaďte.
Do vaječné směsi vmíchejte perníkové koření a, pokud chcete perníčky tmavé, tak i lžíci kakaového prášku. Vše důkladně promíchejte a nakonec do směsi prosejte asi 60 gramů hladké mouky. Vypracujte soudržné těsto, zabalte ho do fólie a nechte ho v lednici alespoň 2 hodiny odpočinout.
Z odleželého těsta vyválejte velkou placku silnou asi 5 mm, z níž vykrajujte drobné tvary (během pečení ještě nabudou), vyskládejte je na plech a dejte péct při teplotě 150 °C po dobu kolem 5 minut.