Zapečený květák s rýží a mletým masem - postup přípravy
Hlavní zbraní tohoto receptu je kombinace květáku se smetanou, která předurčuje úspěch. Rýže a mleté maso pak pokrmu podle paní Vladimíry Bosákové dodá styl a výraz. Zamilují si jej i ti, kteří zeleninu jinak nemají moc v lásce.
Ingredience
Rýži uvařte v osolené vodě doměkka. Očištěnou cibuli nasekejte najemno, zpěňte ji na pánvi s trochou rostlinného oleje a přidejte k ní mleté maso, které podle chuti osolte, opepřete a restujte, dokud nezezlátne. V průběhu restování maso co nejvíce rozdrobte, aby nevytvořilo velké kusy.
Květák omyjte, rozdělte ho na růžičky a v mírně osolené vodě ho pár minut povařte. Neměl by ale úplně změknout a začít se rozpadat, musí zůstat al dente. V tu chvíli jej slijte, nechte ho okapat a mírně zchladnout a rozkrájejte ho na malé kousky.
Zapékací misku nebo pekáček vymažte máslem a začněte vrstvit suroviny – nejprve květák, na něj rýži a poté maso. Vrstvy opakujte, dokud vám nedojdou ingredience, přičemž poslední vrstvu by měl tvořit květák. Maso s rýží také můžete nejprve smíchat dohromady, rýže pak získá lepší chuť.