Moravské koláčky s tvarohem a povidly - postup přípravy
Připravte si moravské koláčky s tvarohem a povidly, které můžete servírovat nejen ke snídani, ale také na slavnostech. Jsou křehké, nadýchané a snadné na přípravu.
Těsto
Náplň
Drobenka
Na potření
Nejprve připravte kvásek. Do vlažného mléka vmíchejte lžíci cukru a čerstvé droždí. Jakmile se rozpustí, přidejte 2 lžíce hladké mouky, směs zakryjte a nechte reagovat 10 minut.
Tip: Aby v těstu nevznikly hrudky, mouku prosejte.
Zbytek mouky vsypte do mísy od robota, do které přidejte špetku soli, zbytek cukru, olej a kvásek. Nechte vypracovat těsto, které prohněťte také ručně, vraťte ho do mísy, zakryjte a nechte kynout 1 hodinu na teplém místě.
Mezitím si připravte tvarohovou náplň. Tvaroh smíchejte s vanilkovým a moučkovým cukrem. Pokračujte s přípravou drobenky, smícháním polohrubé mouky, moučkového cukru a změklého másla.
Vykynuté těsto prohněťte a vyválejte na plát o tloušťce 0,5 cm, z kterého vykrojte kruhy. Ty pokládejte na plech, pokrytý pečicím papírem a v jejich středu vytvořte důlek.
Tip: K vykrajování těsta můžete použít tvořítko nebo hrníček o větším průměru.
Důlky vyplňte tvarohovou náplní, kterou pokryjte povidly. Na závěr moravské koláčky posypte drobenkou, jejich okraje potřete rozšlehaným vejcem a pečte je v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 10–20 minut, dozlatova.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Var a peč s Martinkou / Cestuj a ochutnávaj