Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Palačinky podle babiččina starodávného receptu

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 15 minut

Palačinky podle babiččina starodávného receptu - postup přípravy

Palačinky zná snad každý – většinou si je spojujeme s dětstvím a prázdninami u babičky. Jedná se o rychlé jídlo, které vždy vykouzlí úsměv na tváři dětem i dospělým. Tento báječný recept na palačinky podle léty ověřeného receptu vás do dětství opět přenese.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Nejprve ze všech vajec oddělte bílky od žloutků. Bílky na chvíli odložte do lednice, budete je potřebovat později. Ve velké míse zatím smíchejte třetinu mléka (mělo by mít pokojovou teplotu), droždí, cukr, rozpuštěné máslo a žloutky. Vše dobře promíchejte metličkou, aby se ingredience spojily. Pokud máte raději sladší palačinky, můžete přidat cukru víc, staré recepty ale většinou cukrem šetřily, protože se jednalo o luxusní zboží.

2. KROK

Promíchanou směs zalijte zbylým mlékem a ještě jednou vše prošlehejte metličkou. Za stálého míchání přidávejte po malých dávkách prosátou mouku a sůl tak, aby nevznikly hrudky. Sůl přidávejte až ke konci, protože by mohla způsobit, že droždí bude hůře reagovat a těsto nebude tak nadýchané a křehké.

3. KROK

Pak do těsta přilijte olej. Pokud se chcete držet původního receptu, měl by být nerafinovaný a slunečnicový, lze ale použít i rafinovaný nebo olivový olej. Z bílků, které jste si dali stranou, ušlehejte sníh a zlehka ho vmíchejte do připraveného těsta. Pánev vymažte olejem a smažte palačinky na mírném až vyšším ohni z obou stran dozlatova.

4. KROK

Na jednu tenkou palačinku budete potřebovat menší lžíci tekutého těsta, které dobře rozetřete po pánvi. Samozřejmě ale můžete smažit i silnější a hutnější, záleží na vašich preferencích. Tyto palačinky chutnají skvěle se zakysanou smetanou, džemem, kondenzovaným mlékem nebo javorovým sirupem. Ozdobit je můžete také sezónním ovocem, například jahodami.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů