Mramorovaný koláč s tvarohem a kondenzovaným mlékem - postup přípravy
Pokud toužíte po lahodném koláči plném tvarohové náplně, kterým byste potěšili své blízké, pak pro vás máme nedostižný recept na extrémně jemný a lahodný koláč, kterým se zavděčíte i těm nejmlsnějším a nejnáročnějším strávníkům. Vysoká vrstva tvarohového krému s kondenzovaným mlékem je nanesena na velice tenkém a jemném těstě. Zkrátka je jednoduše báječný.
Korpus
Náplň
Mouku smícháme s moučkovým cukrem a špetkou soli. Promícháme a přidáme k této směsi na kostky nakrájené změklé máslo. Přidáme dva vaječné žloutky a zaděláme pevné těsto. Vyválíme ho do koule, tu zabalíme do přilnavé potravinářské fólie a vložíme na hodinu do lednice vychladit a ztuhnout.
Po hodině rozbalíme těsto a na pomoučněném vále ho rozválíme na velkou placku o velikosti plechu na pečení. Plech vyložíme pečicím papírem, vložíme do něj těsto a prsty jeho velikost ještě uzpůsobíme. Troubu předehřejeme na 180 stupňů Celsia a vložíme do ní korpus péct po dobu kolem 20 minut.
Zatímco se těsto peče, připravíme si tvarohovou náplň. V mikrovlnné troubě rozpustíme máslo a necháme vychladnout. Vajíčka vyklepneme do misky a oddělíme bílky od žloutků. Bílky na chvilku odložíme stranou, ke žloutkům přidáme moučkový cukr a šlehačem vyšleháme do pěny. Postupně přidáváme ke žloutkům také tvaroh, který do hmoty důkladně zašleháme. Nakonec přijde rozpuštěné máslo a tři lžíce hladké mouky a bramborového škrobu. Dochutíme vanilkovým cukrem a znovu důkladně prošleháme.
Tvarohovou směs rozdělíme na dvě stejné části do dvou misek a do jedné z nich přimícháme karamelizované kondenzované mléko. Vaječné bílky rozšlehejte se špetkou soli na pevnou pěnu a polovinu jí přidejte do obou misek s tvarohovým krémem. Špachtlí velice jemně promíchejte.
Obě směsi střídavě na sebe nalijte na upečený korpus, rovnoměrně urovnejte špachtlí a vložte zpět do trouby péct na 175 °C na dalších 50 až 60 minut. Na závěr koláč polijte čokoládovou polevou dle vlastního výběru, nakrájejte na kostky a podávejte. Dobrou chuť.