Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Nadýchaný japonský cheesecake

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 80 minut

Nadýchaný japonský cheesecake - postup přípravy

Anglicky zvaný cheesecake už zná nejspíš každý. Že existují recepty, které jsou sice podobné, ale v každé části světa vypadají jinak, na to už jsme si také zvykli. Nyní ale dostanete možnost porovnat dva cheesecaky z opačných stran světa, které se od sebe snad nemohou lišit víc. Zatímco americký cheesecake je hutný a lesklý, ten japonský připomíná ze všeho nejvíc pěnovou houbu.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Do hrnce nalijte mléko a přidejte k němu smetanový sýr a máslo. Zahřívejte přísady na mírném ohni, dokud se nezačnou rozpouštět. Metličkou rozmělněte sýr i máslo a vše dobře promíchejte. Pokračujte v zahřívání směsi tak dlouho, dokud se všechny přísady nepropojí a nezískáte hladkou a lesklou směs. Pak ji odstavte ze sporáku.

2. KROK

K horké směsi prosejte přes jemné sítko hladkou mouku a kukuřičný škrob, vše dobře promíchejte a vytvořte husté těsto. Pokračujte v míchání, dokud nezíská úplně hladkou texturu.

3. KROK

Vyklepněte vajíčka a oddělte bílky od žloutků. Žloutky samotné přidejte ke smetanovému těstu a důkladně je do něj zapracujte. Bílky vyšlehejte do pevné pěny. V průběhu šlehání přidejte v několika krocích moučkový cukr. Pokračujte ve šlehání, dokud po vytažení metliček na povrchu sněhu nezůstanou pružné, ale pevné špičky.

4. KROK

Bílkový sníh jemnými krouživými pohyby zapracujte do smetanové hmoty se žloutky a vytvořte homogenní směs, kterou vlijte do kulaté dortové formy, jejíž dno vyložte kouskem pečicího papíru. Špejlí těsto spirálovitým pohybem od středu ven promíchejte, abyste urovnali hladinu a formou párkrát jemně ťukněte o pracovní desku, abyste vyhnali ven vzduchové bubliny.

5. KROK

Troubu rozehřejte na 120 °C a vložte do ní nízký plech plný vody. Když je rozehřátá, umístěte na plech s vodou formu s těstem a pečte ho 20 minut. Aniž byste otvírali dvířka trouby, zvyšte teplotu na 150 °C a pokračujte v pečení dalších 15 minut. Nyní otevřete dvířka trouby na 10 sekund. Pak je opět zavřete, snižte teplotu na 100 °C a pokračujte v pečení dalších 40 minut.

6. KROK

Po 40 minutách vypněte troubu, otevřete dvířka a hned je zase zavřete a nechte dort v troubě zvolna chladnout dalších 10 minut. Poté vyndejte dort z trouby a jemným třesením oddělte těsto od formy. Mělo by to jít celkem snadno. Opatrně jej pak překlopte na talíř, sloupněte z něj pečicí papír a otočte dort zpátky vrchní stranou nahoru. Nakrájejte ho a podávejte.

7. KROK

Videorecept krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů