Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí kravský sýr

4,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 15 minut

Domácí kravský sýr - postup přípravy

Stále si kupujete čerstvý kravský sýr v supermarketu? Až vyzkoušíte ten domácí, nebudete chtít jiný. Je mnohem lahodnější a také vám vyjde o dost levněji. K přípravě vám postačí jen dvě suroviny. Pak už je potřebujete trochu té trpělivosti.

Ingredience pro:
4 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Začněte tím, že si do středně velkého hrnce nalijete pasterizované kravské mléko (ideálně plnotučné). Poté jej zahřívejte na středním plamenu. Teplota by se neměla dostat výš jak k 92 °C.




Postupně do mléka přidejte i čerstvou citronovou šťávu a pravidelně promíchávejte po dobu půl hodiny. Syrovátka se během několika následujících minut oddělí.

Dokončování domácího čerstvého sýra, jeho uskladnění a servírování

Po uplynutí 30 minut tekutinu odstavte a přelijte do jiného hrnce před jemné plátýnko (lze použít i jemnou bavlněnou utěrku). Přebytečná voda odkape a v utěrce ulpí sýr.

Ten zabalte do tkaniny a nechte úplně zchladnout při pokojové teplotě. Nakonec sýr přemístěte do uzavíratelné nádoby a uchovejte do další konzumace v lednici. Podávat můžete svůj domácí produkt třeba s čerstvým chlebem, bagetou, houskou a zeleninou dle výběru. Přejeme dobrou chuť.

Různé možnosti dochucování domácího čerstvého sýra

Následující variace domácího čerstvého sýra je poněkud fádní, proto můžete svůj produkt ochutit skutečně dle libosti. Na slaný způsob lze přidat sůl dle chuti, jemně nasekanou petrželku, jarní cibulku, pažitku, bazalku anebo libeček. Chutný bude v sýru i lisovaný stroužek česneku a chilli koření. Pokud máte doma děti, jistě je potěšíte sladkou variací s čerstvým ovocem typu jahody, borůvky, broskve a meruňky.

Video postup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů