Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Nejlepší houbový guláš

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 60 minut

Nejlepší houbový guláš - postup přípravy

Co se týče houbaření, Češi zaujímají bezkonkurenčně jedno z předních míst na celém světě. Ostatně, na rozdíl od ostatních zemí, u nás není tato oblíbená kratochvíle státem nijak regulovaná ani zpoplatněná. Využijme toho tedy a nasbírejme plné košíky! Vždyť nasušené či zamražené houby  se budou hodit po celý rok. Dá se z nich totiž uvařit velká spousta dobrot, jako třeba guláš, jehož výrobu vám dnes představíme.

Ingredience pro:
4 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Houby, které jsme přinesli z lesa, očistíme od zbytků jehličí, hlíny a jiných nečistot a okrájíme konce nohou. Ostrým nožem pak houby pokrájíme na menší kousky podle vlastních preferencí. Buďto je můžeme nasekat na kostky, případně naplátkovat na krásné průřezy. To už je na vás a vaší volbě.




Cibuli oloupeme, překrojíme ji na poloviny a ty pak nasekáme na jemné kostičky. Na kamnech rozehřejeme pánev s trochou sádla a když je rozpuštěné a horké, dáme na něj smažit nakrájenou cibulku, kterou orestujeme dozlatova. Když je dostatečně osmažená, zasypeme cibulku jednou až dvěma lžícemi sladké červené papriky (popřípadě jednou lžící sladké a druhou lžící pálivé papriky, podle toho, co máte rádi) a zaprášíme hladkou moukou. Chvilku smažíme, aby se mouka i paprika opražily a spojily se s tukem a pak zalijeme připravenou vodou nebo vývarem.

Do hrnce pak přidáme pokrájené houby, prolisujeme k nim také jeden nebo dva stroužky česneku, popřípadě rozdrobíme masox (pokud jsme ale přidali vývar, pak to není nutné), osolíme, opepříme a přidáme drcený kmín. Kastrol přiklopíme pokličkou a dusíme, dokud houby nezměknou.

Nakonec odklopíme pokličku a necháme případně odpařit přebytečnou vodu, abychom dosáhli požadované konzistence guláše, odstavíme z kamen a můžeme podávat spolu s knedlíkem, chlebem, anebo třeba s těstovinami či s rýží.

Při podávání posypeme guláš syrovými proužky cibule.

Dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů