Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Neobvyklý smažený dezert z bramborového těsta

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 10 minut

Neobvyklý smažený dezert z bramborového těsta - postup přípravy

Připravujete občerstvení na party nebo rodinnou oslavu a rádi byste své blízké překvapili něčím novým a neobyčejným? Zkuste dezert, který ze všeho nejvíce připomíná bramborové hranolky nasladko. Je vyrobený z bramborového těstíčka, které je ve své podstatě oslazená bramborová kaše. Pro dotvoření správného tvaru dobroty pak budete potřebovat jenom klasický drtič na brambory s čtvercovanou mřížkou. Jste zvědaví?

Ingredience pro:
4 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Do mísy rozklepněte vajíčko, přidejte k němu vanilkový a krystalový cukr a elektrickým šlehačem vyšlehejte do hladké a pěnivé konzistence. Do této směsi pak přidejte hrnek mléka, tři lžíce škrobu a hrnek mouky a umíchejte řídké těsto, podobné těstu na palačinky.




Teď přijde ta nejzajímavější a nejzábavnější část celé práce, totiž samotné smažení. Rozehřejte si na kamnech pánev s vyšší vrstvou oleje. Ponořte drtič na brambory do horkého oleje, pak do těsta a zase zpátky do rozpáleného oleje. Tímto způsobem budete vytvářet smažené mřížky. Těsto by se z drtiče mělo snadno samo uvolnit. Pokud by to nešlo, můžete si pomoci vidličkou.

Díky tomuto jednoduchému triku vytvoříte zajímavé smažené krekříky, které budou svou strukturou připomínat hranolky, jen v poněkud neobvyklém tvaru. Pokud navíc vlastníte bramborové drtiče dva s různými tvary, můžete si navíc nařídit i rozmanitost.

Po dosmažení vyjměte krekry z oleje a rozložte je na talíř vyložený pečicím papírem, aby se odsál přebytečný tuk po smažení. Ještě čerstvé je vyložte na talíř a servírujte přelité medem, případně javorovým, datlovým či rýžovým sirupem.

Tento dezert je samozřejmě vysoce kalorický, nicméně jednou za čas se i takovéto dietní prohřešky dají tolerovat. V každém případě je tahle laskomina neuvěřitelně dobrá a rozhodně s ní budete mezi svými přáteli slavit zaručený úspěch.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů