Nepečený dvoubarevný dort s vařeným krémem a čokoládou - postup přípravy
Nepečené dezerty nemusejí být jen rychlovky na domácí mlsání. Představíme vám ten nejkrásnější nepečený dort s vanilkovým a kakaovým krémem, který jste kdy viděli. Pyšní se sušenkovým korpusem a dvěma vrstvami nejjemnější smetanové náplně. Stačí vám jen pár základních surovin a dort bude v cukuletu na světě.
Korpus
1. vrstva
2. vrstva
Poleva
Připravte si kulatou dortovou formu s odnímatelnými bočnicemi o průměru 26 centimetrů a její dno vyskládejte hranatými čajovými sušenkami. Některé z nich budete muset oříznout tak, abyste zaplnili celou plochu kulatého dna. Poté vyskládejte sušenky také po obvodu stěn formy.
Do rendlíku vsypte cukr, přidejte k němu hladkou mouku a kukuřičný škrob a dvě lžíce kakaového prášku. Všechny suché přísady zalijte mlékem a vidličkou je velmi dobře promíchejte. Kastrůlek pak postavte na sporák a vařte krém, dokud nezhoustne do konzistence hustého pudinku. Odstavte hrnec z kamen a přidejte k němu asi jednu lžíci másla, kterou důkladně zapracujte do složení. Hotový krém, dokud je horký, vlijte do formy vyložené sušenkami a povrch dobře uhlaďte do roviny a formou párkrát zatřeste, aby se krém dostal i do mezer mezi sušenkami.
Nyní stejným způsobem uvařte druhou vrstvu krému, jen do hmoty nepřidávejte kakao. Tím získáte sněhobílý vanilkový krém, který po dovaření opatrně nalijte na vrstvu kakaového krému a opět ji třesením formou urovnejte.
Nakonec připravte čokoládovou polevu. V hrnci smíchejte cukr, kakao a škrob, vše promíchejte a zalijte vodou. Postavte směs na kamna a na středním ohni za stálého míchání vařte, dokud směs nezhoustne a nezačne bublat. Pak vmíchejte máslo a nalámanou tmavou čokoládu. Vše pak dobře promíchejte. Když je poleva hustá, lesklá a krémová, nalijte ji na bílou vrstvu dortu a stěrkou ji rozetřete po celém povrchu. Hotový dort nechte zchladnout na pokojovou teplotu a poté ho vložte do lednice vychladit alespoň na 3 až 4 hodiny. Pak opatrně odstraňte bočnice a povrch dortu ozdobte čokoládovými kuličkami a cukrářským zdobením.