Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Kynuté koláče z vánočkového těsta

5,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 40 minut
čas vaření Vaření: 45 minut

Kynuté koláče z vánočkového těsta - postup přípravy

Klasické koláče s mákem a tvarohem se pečou různými způsoby. Paní Nicole Soukopová je připravuje ze svého nejoblíbenějšího těsta na vánočku, které se jí osvědčilo i v případě koláčů.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience na těsto

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Připravte kvásek z droždí a trochy cukru, které rozpustíte v troše teplého, ale ne horkého mléka. Když se na povrchu kvásku začne tvořit pěna, pokračujte se zaděláváním těsta.

2. KROK

Do hluboké mísy prosejte hladkou mouku, přidejte dvě vajíčka, přilijte kvásek a zbytek mléka, změklé máslo a sádlo. Přisypejte špetku soli, vanilkový cukr a zbytek krystalového cukru. Ochuťte citrónovou šťávou a muškátovým oříškem a zadělejte pružné a nelepivé těsto. Pokud by bylo moc husté, nařeďte ho trochou mléka, pokud by bylo příliš lepivé, přidejte mouku.

3. KROK

Hotové těsto nechte v míse zakryté utěrkou či fólií kynout na teplém místě po dobu 1 až 2 hodin. V průběhu kynutí ho třikrát vyklopte a prohněťte a vraťte ho zpátky do mísy kynout.

4. KROK

Hotové těsto rozdělte po 50 gramech, z každého zformujte kouli a nechte je zakryté utěrkou kynout dalších 30 minut. Rukou nebo skleničkou vytvarujte v každé vykynuté kouli důlek, který naplňte mletým mákem, povidly či tvarohem vyšlehaným s cukrem, případně s vaječným žloutkem. Na povrch makových koláčů přidejte trochu tvarohu, na povrch tvarohových koláčů přidejte trochu máku nebo povidel. Okraje koláčů potřete rozšlehaným vajíčkem a dejte je péct do trouby vyhřáté na 170 °C po dobu 45 minut.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů