Obrácený jablečný koláč se smetanou - postup přípravy
Obrácený jablečný koláč je šťavnatý a díky jablkům osvěžující. Pokrm můžete podávat jako dezert ke kávě, ale také jako sladkou snídani. Skvěle chutná teplý i nastudeno.
Náplň
Těsto
Nejprve připravte náplň. Na pánvi rozpusťte ghí a vložte do ní omytá jablka nakrájená na tenké měsíčky. Jablka ochuťte citronovou šťávou, cukrem a skořicí. Ingredience zamíchejte a jablka duste na mírném ohni 34 minut, do změknutí.
Poznámka: Před krájením z jablek odstraňte jaderníky.
Zatím připravte těsto. Ve větší míse vyšlehejte zakysanou smetanu s vejcem, cukrem, vanilkovým cukrem, solí, polovinou množství mouky a kypřícím práškem do pečiva.
Tip: Místo kypřícího prášku můžete použít jedlou sodu.
Poznámka: Mouku je nutné přidávat po částech, aby se ingredience lépe propojily a v těstu nevznikly hrudky.
Jakmile získáte hladké těsto, vmíchejte do něj olej a zbytek mouky. Těstem následně pokryjte jablka v pánvi, kterou přikryjte pokličkou a dezert pečte 5–6 minut. Po této době koláč překlopte na druhou pánev vymazanou olejem, syrovou stranou dolů, a dezert pečte 4 minuty.
Poté pánev zakryjte pokličkou a pokrm pečte dalších 10–12 minut. Hotový obrácený jablečný koláč servírujte nakrájený na kousky.
Poznámka: Dezert nechte chvíli volně chladnout a pak jej servírujte nakrájený na kousky. Chcete-li, aby měl pokrm slavnostnější vzhled, můžete ho podávat posypaný moučkovým cukrem s trochou šlehačky.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Milenia КулинарныеPецепты