Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Obrácený jablečný koláč se smetanou

3,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 56 minut

Obrácený jablečný koláč se smetanou - postup přípravy

Obrácený jablečný koláč je šťavnatý a díky jablkům osvěžující. Pokrm můžete podávat jako dezert ke kávě, ale také jako sladkou snídani. Skvěle chutná teplý i nastudeno.

Ingredience pro:
1 kus
+ -

Náplň

Těsto

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Nejprve připravte náplň. Na pánvi rozpusťte ghí a vložte do ní omytá jablka nakrájená na tenké měsíčky. Jablka ochuťte citronovou šťávou, cukrem a skořicí. Ingredience zamíchejte a jablka duste na mírném ohni 34 minut, do změknutí.

Poznámka: Před krájením z jablek odstraňte jaderníky. 

2. KROK

Zatím připravte těsto. Ve větší míse vyšlehejte zakysanou smetanu s vejcem, cukrem, vanilkovým cukrem, solí, polovinou množství mouky a kypřícím práškem do pečiva.

Tip: Místo kypřícího prášku můžete použít jedlou sodu. 

3. KROK

Poznámka: Mouku je nutné přidávat po částech, aby se ingredience lépe propojily a v těstu nevznikly hrudky.

4. KROK

Jakmile získáte hladké těsto, vmíchejte do něj olej a zbytek mouky. Těstem následně pokryjte jablka v pánvi, kterou přikryjte pokličkou a dezert pečte 5–6 minut. Po této době koláč překlopte na druhou pánev vymazanou olejem, syrovou stranou dolů, a dezert pečte 4 minuty. 

5. KROK

Poté pánev zakryjte pokličkou a pokrm pečte dalších 10–12 minut. Hotový obrácený jablečný koláč servírujte nakrájený na kousky. 

6. KROK

Poznámka: Dezert nechte chvíli volně chladnout a pak jej servírujte nakrájený na kousky. Chcete-li, aby měl pokrm slavnostnější vzhled, můžete ho podávat posypaný moučkovým cukrem s trochou šlehačky.

7. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

8. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů