Ořešáky čili chrousti - postup přípravy
Tyto lahodné oříškové hrudky sice nejsou tolik rozšířeným druhem cukroví, na druhou stranu jsou ale neskutečně lahodné a vaši rodinu i přátele velmi mile překvapí. Vyzkoušejte osvědčený recept paní Hany Petrášové.
Ingredience
Část lískových oříšků odeberte stranou a zbytek nastrouhejte nebo rozemelte najemno. Ořechy smíchejte s cukrem a vejci, uhněťte soudržné těsto a tvarujte z něho menší kuličky, které vyskládejte vedle sebe na plech.
Doprostřed každé kuličky vmáčkněte jeden z odložených lískových oříšků a plech vložte do trouby rozehřáté na teplotu 160 až 170 °C. Pečte je asi 25 minut, přičemž dejte pozor, aby se zespodu nezačaly připalovat.
Po dopečení nechte cukroví vychladnout, vsypte je do krabice a uložte na chladném, nejlépe vlhčím místě (kupříkladu balkón) rozležet po dobu 3 až 4 týdnů. Po dopečení totiž ztvrdnou a je potřeba jim dopřát čas, aby nabraly vlhkost a zvláčněly.