Palačinky plněné vařeným krémem - postup přípravy
Palačinky znají všichni. A všichni je také doplňují třeba marmeládou, nutellou, šlehačkou či zmrzlinou. Už jste ale přemýšleli o důmyslnějších variantách zdobení téhle oblíbené snídaňové a dezertní pochoutky? Takový vařený krém totiž dokáže i obyčejnou palačinku proměnit doslova na mistrovské dílo, které je jako stvořené pro slavnostní tabuli či k uctění vzácných hostů. Příprava je přitom velmi jednoduchá, zato chuť je přímo nebeská.
Palačinky
Krém
Návod na přípravu:
Ze všeho nejdříve si připravte těsto na palačinky. Do hluboké mísy nalijte mléko a přisypejte k němu hladkou mouku, kterou v něm dobře rozmíchejte tak, aby vám nevznikly hrudky. Do této směsi pak vyklepněte vajíčka a přidejte dvě lžíce oleje. Zamíchejte. Přisypejte cukr, prášek do pečiva, vanilkový cukr a špetku soli.
Směs projeďte mixérem, abyste se zbavili případných moučných hrudek, a nechte těsto 30 minut odpočívat.
Na kamnech si dobře rozehřejte pánev s trochou oleje, zmírněte plamen na minimum a dejte smažit palačinky tak, aby byly co nejtenčí a zlatavé z obou stran. Po dosmažení je vyrovnejte vedle na talíř.
Teď přijde čas na vařený krém. Změklé máslo vložte do misky a rozšlehejte ho.
V samostatné misce smíchejte vajíčka s cukrem a třemi lžícemi hladké mouky a dobře šlehačem vyšlehejte do hladka.
Mléko nalijte do kastrůlku a postavte na kamna. Zahřejte ho, ale nevařte. Pak k němu přidejte vaječnou směs a přiveďte k varu. Za stálého míchání vařte, dokud krém nezhoustne. Pak odstavte z kamen a nechte vychladnout a pak k němu přidejte vyšlehané máslo.
Metlou nebo šlehačem směs šlehejte, dokud nezískáte nadýchanou pěnu. Tou pak namažte palačinky a zarolujte je do roličky. Posypejte strouhaným kokosem či ozdobte šlehačkou a podávejte.