Dezert z odpalovaného těsta - postup přípravy
Milujete větrníky nebo žloutkové věnečky? Potom budete nadšení i z následujícího dezertu, jehož základem je odpalované těsto. Náplň pak tvoří jemný pudink se šlehačkou. Je to vskutku mimořádná lahůdka!Začněte nejprve přípravou těsta. Do hrnce si nalijte mléko, vodu a tekutinu zahřívejte na středním plamenu. Pak v ní rozpusťte máslo a přidejte i cukr se solí. Ke konci vsypte do směsi i hladkou mouku a pravidelně těsto míchejte, než se vytvoří homogenní hmota.
Tu následně odstavte ze sporáku, nechte mírně zchladnout a posléze do ní zakomponujte mixérem vajíčka. Odpalované těsto naneste na plech s pečícím papírem, rovnoměrně rozetřete po celé ploše a dejte péct do předehřáté trouby na cca 30 minut při teplotě 180 °C.
Příprava krémové náplně a kompletace dezertu
Než se korpus upeče, věnujte se přípravě krému. V hrnci si rozmíchejte vejce spolu s krupicovým i vanilkovým cukrem, moukou, a také přilijte trochu mléka. Jeho zbylé množství přiveďte k varu v menším hrnci.
Až tekutina začne vřít, vlijte do ní vaječnou směs a míchejte do zhoustnutí. Hotový pudink odstavte, rozpusťte v něm máslo a nechte chladnout. Mezitím si ještě vyšlehejte studenou smetanu do tuhého krému a do zchladlého pudinku ji přimíchejte po částech.
Nakonec je čas na kompletaci dezertu. Upečený korpus vyjměte z trouby a po tom, co zchladne, na něj naneste krémovou náplň. Dejte na pár hodin tuhnout do lednice a na závěr přestříkejte rozpuštěnou čokoládou a karamelem.
Servírování dezertu z odpalovaného těsta
Vychlazený a ztuhlý dezert z odpalovaného těsta vyjměte z lednice, pokrájejte na menší porce a podávejte třeba s šálkem kávy anebo s čajem. Přejeme vám dobrou chuť.