Perkelt z vepřového masa s brambory - postup přípravy
Perkelt je maďarský recept na křehké vepřové maso s výraznou chutí. Pokud patříte k milovníkům guláše, pokrm podle Youtube kanálu Vaření s Jančou si oblíbíte.
Ingredience
Příloha
Brambory oloupejte, omyjte a vložte je do studené osolené vody, kterou přiveďte k varu a brambory vařte 20–25 minut, do změknutí.
Poznámka: Délka vaření brambor je závislá na typu brambor.
Zatímco se brambory vaří, nakrájejte maso na větší kousky, které v míse smíchejte s pepřem, paprikou, solí, rajčatovým protlakem a bobkovým listem.
Cibuli oloupejte, nakrájejte nahrubo a přibližně 4 minuty ji smažte na rozpáleném sádle, do hněda. Po této době do hrnce přidejte masovou směs, promíchejte ji s cibulí a hrnec přikryjte pokličkou. Pokrm duste na mírném plameni přibližně 20 minut.
Poznámka: Během dušení obsah hrnce, co 5 minut, promíchejte, aby se koření nepřipálilo ke dni hrnce.
Po uplynulé době nalijte do hrnce tolik vývaru, aby nebylo maso zcela ponořené, směs promíchejte a duste 1 hodinu.
Tip: Jakmile bude šťáva během vaření trochu vyprchávat, dolévejte ji vývarem. Směs během dušení občas promíchejte, aby se nepřipalovala.
Hotový perkelt odstavte z tepla, vmíchejte do něj prolisovaný česnek a podávejte ho s uvařenými bramborami, které můžete ozdobit červenou paprikou, rajčaty a nasekanou pažitkou.
Tip: Pokud se vám zdá, že je pokrm příliš mastný, přebytečnou mastnotu z hrnce odstraňte pomocí lžíce tak, jak je ukázáno ve videu níže.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Vaření s Jančou