Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Podzimní jogurtová bábovka s jablky a rozinkami

3,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 40 minut

Podzimní jogurtová bábovka s jablky a rozinkami - postup přípravy

Rychlý, snadný a neuvěřitelně chutný podzimní moučník s jablky a rozinkami rozzáří i ten nejpochmurnější dušičkový den. K jeho přípravě vám stačí jen pár základních ingrediencí a nemusíte mít ani váhu! Recept používá jako měrku kelímek či sklenici od jogurtu o objemu 125 mililitrů, takže stačí jen odměřit a přelít. Navíc nemusíte nic šlehat, hníst ani kynout.

Ingredience pro:
10 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Do hluboké misky vyklepněte tři vajíčka. Přidejte k nim jeden kelímek neslazeného bílého jogurtu, jeden a půl kelímku cukru, půl kelímku mléka a jeden kelímek rostlinného oleje. Stěrkou nebo metličkou všechny ingredience důkladně rozmíchejte, abyste docílili jednolité konzistence. Pokračujte ve šlehání metličkou, dokud nezískáte nadýchanou pěnu.

2. KROK

Ke směsi přidejte čtyři kelímky hladké mouky a zapracujte je do těsta, které by mělo být husté a polotekuté. Pokud bude potřeba, přidejte ještě trochu mouky, abyste požadované hustoty docílili. Když je těsto hladké, ostrouhejte do něj na jemném struhadle kůru z jednoho pomeranče, přičemž dejte pozor, abyste příliš nezasáhli do bílé části slupky, která bývá hořká a mohla by pokazit chuť výsledného moučníku. Přes jemné sítko prosejte do mísy prášek do pečiva a znovu dobře promíchejte.

3. KROK

Rozinky vložte do cedníku a spařte je vroucí vodou, čímž z nich vyplavíte zbytky sirných sloučenin, které se používají při jejich sušení. Okapané rozinky vyklopte do hluboké mísy. Rozkrojte pomeranč a vymačkejte z něho šťávu, kterou smíchejte s rozinkami. Oloupejte jedno jablko, zbavte ho jadřince a stopek a dužninu nakrájejte na velmi tenké plátky. Vložte je do misky, posypejte cukrem a promíchejte. Rozinky, které nasákly pomerančovou šťávou, vyždímejte a přidejte je do těsta. Trochu rozinek si odložte stranou.

4. KROK

Formu na bábovku vymažte máslem či olejem a vysypejte moukou. Vlijte do formy těsto a rozprostřete ho po celé ploše do rovnoměrné vrstvy. Povrch těsta po celém obvodu poklaďte plátky jablka a posypejte zbylými rozinkami. Posypejte povrch skořicovým cukrem, vložte formu do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 35 až 40 minut dozlatova. Hotovou bábovku nechte vychladnout, potřete ji meruňkovým džemem a podávejte. 

5. KROK

Video postup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů