Prasečí ouška s meruňkami a čokoládou - postup přípravy
Chystáte se péct vánoční cukroví a přemýšlíte, co zajímavého a neotřelého byste mezi svůj letošní repertoár zařadili? Anebo jen máte chuť na nějakou sladkou dobrotu k čaji? V obou případech vám přijde vhod náš dnešní recept na roztomilá prasečí ouška z listového těsta plněná meruňkovým džemem a máčená v čokoládě. Jsou velmi chutná a navíc na pohled vypadají velmi krásně. Určitě se vám budou líbit.
Ingredience
Na pracovní plochu si rozprostřete veliký kus přilnavé potravinářské fólie. Na fólii pak rozprostřete listové těsto a válečkem ho vyválejte na dlouhý a tenký plát. V misce smíchejte meruňkový džem s jednou čajovou lžičkou másla, které jste nechali předem odstát při pokojové teplotě, aby téměř úplně změklo a dalo se tak lžičkou odebrat. Touto směsí pak rovnoměrně potřete celý plát listového těsta.
Vedle v misce promíchejte krupicový cukr s vanilkovým cukrem a touto směsí pocukrujte celou meruňkovou vrstvu na plátu listového těsta.
Nyní si plát těsta pomyslně rozdělte na dvě poloviny a z obou stran ho stočte do těsné rolády směrem k této pomyslné středové ose. Těsto pak zabalte do přilnavé fólie, na které leží a vložte ho do mrazáku asi na půl hodiny. Díky tomu se pak bude těsto snáze krájet.
Poté, co roláda v mrazáku úplně ztuhne, ji vyndejte na pracovní plochu, rozbalte ji z fólie a ostrým nožem ji nakrájejte na plátky o šířce kolem jednoho centimetru. Ty pak poskládejte na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby péct při teplotě 180 °C po dobu kolem 20 až 25 minut. Přesná doba pečení však záleží na specifických vlastnostech vaší trouby.
Když jsou prasečí ouška dopečená, vyndejte je z trouby a nechte zvolna úplně vychladnout. Ve vodní lázni na kamnech si rozpusťte čokoládu a ouška z jedné strany do čokolády namáčejte, nechte okapat a zaschnout.
Pakliže prasečí ouška uskladníte do vzduchotěsné nádoby, vydrží vám jako čerstvé ještě další dva dny.