Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Přidáváte při vaření těstovin do hrnce olej? Už to nedělejte!

Přidáváte při vaření těstovin do hrnce olej? Už to nedělejte! - postup přípravy

Co těžkého by mohlo být na vaření těstovin? Nemůže být přece nic snazšího, než naházet nudle do vroucí vody a nakonec je dochutit omáčkou. Není ale všechno tak snadné, jak se může zprvu zdát. Velká spousta lidí totiž při přípravě těstovin dělá spoustu zaběhnutých chyb, které dokládají pravdivost přísloví, že stokrát opakovaná lež se stává pravdou. Je pravděpodobné, že jste se spoustu těchto zlozvyků naučili od svých rodičů, případně vám je poradili vaši známí. My vám prozradíme, jaké je tajemství správné přípravy těstovin a kde se ukrývají nečekané zádrhely.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková




Olej na těstoviny nepatří

Velká spousta lidí při vaření těstovin přidává do vody olej. Důvodem toho je, aby se během vaření nelepily. Stará dobrá fyzika nám ale říká, že olej se při vaření těstovin ve skutečnosti nedotkne, protože se vznáší na povrchu hladiny vody.

Na těstoviny se pak olej dostane až ve chvíli, kdy vodu z nich sléváte, a usadí se na jejich povrchu. To těstoviny jakoby uzavře a sníží tak jejich schopnost nasáknout do sebe omáčku.

Jak vařit těstoviny správně?

Nejlepší způsob, jak uvařit těstoviny, je nešetřit na velikosti hrnců i na množství použité vody. Na každých 250 gramů suchých těstovin použijte 3 litry vody. Jen tak budou mít těstoviny dostatek prostoru, aby neměly sklon se lepit ani na stěny hrnce, ani na sebe navzájem.

Vodu nejprve přiveďte k varu, až poté přidejte do hrnce sůl, která těstoviny nejenom dochutí, ale urychlí i proces jejich změkčení. Kuchaři doporučují přidat zhruba 10 gramů soli na každý jeden litr vody. Když se sůl ve vodě rozpustí, můžete přidat těstoviny a přikryjte hrnec pokličkou.

Než pak slijete veškerou vodu z těstovin do dřezu, část si jí nechte pro přípravu omáčky. Vývar z těstovin profesionální kuchaři vždy používají, protože omáčce dodá hedvábnou texturu a dokonalou konzistenci i chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů